Національний класифікатор медичних виробів: попереду — ретельне опрацювання стратегії впровадження

21 Лютого 2019 3:02 Поділитися

У 2019 р. одним із пріоритетних питань сфери медичних виробів є впровадження в Україні міжнародної номенклатури медичних виробів та створення національного класифікатора. Першим кроком стало підписання меморандуму про співробітництво між МОЗ України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (далі — Мінекономрозвитку) та Агенцією GMDN у липні 2018 р. Тож, міжнародна номенклатура GMDN була взята за основу. Поява класифікатора покликана оптимізувати можливості участі виробників у системі закупівель ProZorro і розширити можливості аналізу ринку в цілому.

«Невдовзі після створення робочої групи в МОЗ України з питань розроблення та удосконалення нормативно-правових актів у сфері обігу медичних виробів1, 12 лютого 2019 р., відбулося перше засідання. Відтак, одним з найважливіших питань стало впровадження в Україні класифікатора медичних виробів2», – повідомляють в Європейській Бізнес Асоціації (далі — Асоціація).

Асоціація позитивно ставиться до того, що розробка і обговорення плану заходів з метою впровадження класифікатора медичних виробів здійснюється із залученням представників професійних спільнот. «Маємо відзначити конструктивний підхід зі сторони МОЗ України і намагання ретельно опрацювати всі питання, що виникають, саме на стадії їх появи. Впевнені, що за умови підтримки надалі саме такого підходу зауваження учасників зможуть бути враховані, а можливі ризики – завчасно нівельовані», – коментують в Асоціації.

Певні питання ще обговорюватимуться на засіданнях і надалі. Зокрема, деякі іноземні виробники вже використовують GMDN-кодування для своєї продукції. Тож, коди для медичних виробів, що постачатимуться в Україну, не мають відрізнятися від аналогічних кодів, що будуть впроваджені в українській системі номенклатури, а виробники — не повинні проходити додаткові процедури для їх присвоєння. Питання також важливе і для національного виробництва в контексті перспектив експорту української продукції в ЄС.

Варто підкреслити, що учасники робочої групи мають однакову думку щодо необхідності врахувати під час подальшого впровадження класифікатора рішення Європейської Комісії щодо вибору номенклатури, яка використовуватиметься на всій території країн — членів ЄС. Рішення має бути прийнято до кінця І кв. 2019 р. відповідно до планів, заявлених Європейською Комісією3. Таким чином, попереду – консолідоване рішення, що має увійти до плану заходів із впровадження класифікатора і сприяти раціональному використанню ресурсів державних органів влади.

Інше важливе питання – забезпечення введення в систему національного класифікатора усіх GMDN-кодів. Адже виробник будь-якого медичного виробу, який вже має присвоєний відповідний код в іншій країні, не повинен наштовхуватися на ситуацію з його можливим невизнанням в Україні. Такої ситуації бути не повинно, з чим згодні всі учасники робочої групи, тож відповідне технічне рішення для цього питання буде опрацьовано.

«Ми вдячні провідним експертам МОЗ та Мінекономрозвитку за підтримку активної позиції щодо розвитку сфери медичних виробів та залучення експертів Асоціації до роботи над цим стратегічно важливим питанням сфери медичних виробів. Асоціація і надалі братиме активну участь у роботі Робочої групи з питань сфери медичних виробів й інформуватиме громадськість про розвиток подій», – наголошують в Асоціації.

За матеріалами, наданими Асоціацією


1Наказ МОЗ України від 21 грудня 2018 р. № 2384.

2Наказ Мінекономрозвитку від 5 лютого 2019 р. № 159.

3ec.europa.eu/docsroom/documents/33382.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті