Увага! Виявлено фальсифікати препарату АЛФЛУТОП

На жаль, нині всім учасникам фармацевтичного ринку — компаніям-виробникам, дистриб’юторам, працівникам роздрібної мережі нерідко доводиться стикатися з випадками виявлення фальсифікованих лікарських засобів. Це небезпечне явище становить значну загрозу як для здоров’я споживачів, так і для репутації аптечних установ. Тому працівники останніх мають бути особливо пильними і звертати увагу на особливості упаковки та маркування товару, щоб своєчасно виявити підробки та не допустити їх реалізацію.

Фармацевтична компанія «Артур-К» — ексклюзивний дистриб’ютор препарату АЛФЛУТОП — надала «Щотижневику АПТЕКА» інформацію про те, що останнім часом почастішали випадки виявлення на території України фальсифікатів цього лікарського засобу. Препарат АЛФЛУТОП виробництва компанії «Біотехнос» (Румунія) застосовують у вигляді внутрішньом’язових та внутрішньосуглобових ін’єкцій у пацієнтів з дегенеративними захворюваннями суглобів. Окрім фальсифікованого препарату АЛФЛУТОП, на фармацевтичному ринку України виявлено також АЛФЛУТОП в упаковках, призначених для реалізації на внутрішньому ринку Румунії. Законних підстав для реалізації цього препарату в Україні немає, і такий товар, можливо, був ввезений до нашої держави контрабандним шляхом. Запити щодо фальсифікованих та незареєстрованих препаратів надіслані відповідно до Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів та Державного митного комітету України. За даними компанії «Артур-К», реалізація таких продуктів здійснюється як через аптечні заклади, так і безпосередньо лікарями у лікувально-профілактичних установах.

Слід застерегти, що використання і розповсюдження фальсифікованого або контрабандного препарату може призвести до надзвичайно небезпечних наслідків, оскільки відсутні гарантії якості цих лікарських засобів. Тому компанія вважає за потрібне повідомити керівників та працівників аптечних закладів про те, що офіційно імпортовані серії препарату АЛФЛУТОП такі: 00136, 00137, 00143, 00147, 00148, 00153, 00159, 00165. Крім того, у зв’язку із зазначеними вище фактами з 1 грудня 2003 р. компанія «Артур-К» розповсюджує препарат, на клапанах зовнішньої упаковки якого є контрольні стрічки з елементом голографічного захисту і золотистим логотипом компанії.

Фото 1. Препарат АЛФЛУТОП є оригінальним, якщо: 1 — колір упаковки жовтогарячого відтінку; 2 — серію і термін придатності зазначено на матовому прямокутнику, який виділено на глянцевій поверхні клапана; 3 — напис «10 ампул х 1 мл» темно-зеленого і білого кольору, дуже розмитий; 4 — окантовка шрифту напису «АЛФЛУТОП» чітка, темно-зеленого кольору, кожна буква відтінює вліво вниз, графічне зображення букви А не відрізняється від написання інших букв; 5 — напис біля логотипу виробника на лицевому боці упаковки виконано жирним шрифтом; 6 — вся поверхня упаковки бруднувато-білого (сіруватого) відтінку, за винятком білого фону, на якому зображений штрих-код; 7 — серію і термін придатності нанесено у вигляді штампа з глибоким пресуванням. Напис чіткий, фарба вдавлена у папір і не стирається; 8 — з 1 грудня 2003 р. на клапанах зовнішньої упаковки нанесено контрольні стрічки (з елементом голографічного захисту і золотистим логотипом компанії «Артур-К»)

?

Фото 2. Препарат АЛФЛУТОП є фальсифікованим, якщо: 1 — колір упаковки жовтий; 2 — вся поверхня клапана, на якій зазначено серію і термін придатності, має глянцеве покриття; 3 — напис «10 ампул х 1 мл» чіткий, світло-зеленого і білого кольору; 4 — окантовка шрифту напису АЛФЛУТОП розмита, зеленого кольору, буква П не має тіні, половина букви А без окантовки і тіні; 5 — напис біля логотипу виробника на лицевому боці упаковки виконано звичайним шрифтом; 6 — уся поверхня упаковки білого кольору; 7 — серію і термін придатності нанесено у вигляді штампа з неглибоким пресуванням. Напис розмитий, легко стирається; 8 — контрольні стрічки відсутні

Сподіваємося, що запропонована схема основних відмінних ознак оригінальної та фальсифікованої упаковки препарату АЛФЛУТОП (фото 1, 2) полегшить виявлення підробок. n

За матеріалами, наданими фармацевтичною компанією «Артур-К»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

АЛФЛУТОП: опыт многолетнего применения

Останні новини та статті