Які дані й для чого верифікує НСЗУ?

15 Березня 2019 2:38 Поділитися

Національна служба здоровя України (НСЗУ) регулярно здійснює заходи з верифікації даних, які містяться в електронній системі охорони здоров’я. Верифікація — це комплекс заходів з порівняння, встановлення відповідності та підтвердження відомостей, що містяться в центральній базі даних, з відомостями, що отримані від органів державної влади, з державних електронних інформаційних ресурсів, іншими даними.

На сьогодні НСЗУ використовує такі заходи з верифікації:

  • деактивація даних про користувачів, які померли;
  • робота з даними в системі відповідно до запитів її користувачів;
  • опрацювання даних у системі відповідно до даних моніторингових досліджень.

Крім того, одним з механізмів верифікації даних для забезпечення їх консистентності в системі є заходи з дедублікації таких даних.

Дедублікація даних

Дедублікація даних передбачає виявлення та деактивацію дублів записів про пацієнтів, декларації, медичних працівників та спеціалістів, а також суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я. Це здійснюється через застосування модулів, які запобігають появі дублів даних у системі (онлайн-дедублікація) або виявляють та деактивують наявні дублі даних у системі (офлайн-дедублікація).

Процедура онлайн-дедублікації всіх даних відбувається в режимі реального часу (24/7) при кожній спробі створення нового запису в системі, а процедура офлайн-дедублікації – зі встановленою періодичністю.

Автоматична модель відпрацьовує дані в системі кожні 24 год в період з 00:00 до 06:00.

Деактивація даних про користувачів, що померли

Деактивація даних про користувачів, що померли, у системі відбувається відповідно до даних Державного реєстру актів цивільного стану громадян (ДРАЦСГ). Дані з ДРАЦСГ НСЗУ отримує щомісячно відповідно до законодавства – через запити до Міністерства юстиції, а також – запити до відповідних територіальних органів, які здійснюють реєстрацію актів цивільного стану.

На основі даних з ДРАЦСГ відбувається деактивація даних таких користувачів системи:

  • пацієнтів;
  • медичних спеціалістів;
  • інших користувачів — фізичних осіб.

Деактивації даних про пацієнтів, що померли, та інших користувачів на сьогодні здійснюється НСЗУ в останній робочий тиждень кожного місяця.

Деактивація даних про медичних спеціалістів здійснюється НСЗУ після погодження вчинення відповідних дій МОЗ України.

Вчинення дій з даними в системі відповідно до запитів користувачів системи

НСЗУ здійснює розгляд запитів (звернень) на вчинення дій щодо даних у системі. При цьому адресат такого запиту (звернення) має бути ідентифікований НСЗУ. На основі розгляду запиту (звернення) приймається відповідне рішення щодо деактивації, активації, дедублікації або щодо відмови у вчиненні таких дій. Про вчинені дії НСЗУ повідомляє заявника.

Вчинення дій з даними в системі відповідно до даних моніторингу

За результатами здійснення моніторингу НСЗУ може прийняти рішення про вчинення відповідних заходів з верифікації даних у системі.

Перелік заходів з верифікації даних у системі не є вичерпним. На цей час триває процес розробки функціоналу для деактивації даних, створених у системі, під час його тестування, з помилками, з метою запобігання шахрайству (антифрод) тощо.

Зазначені заходи перебувають у процесі становлення та постійного удосконалення. Також покращуються моделі й інструменти, які використовуються для здійснення верифікації, тощо.

Також для здійснення заходів з верифікації триває робота щодо інтеграції системи з іншими державними реєстрами, що дасть можливість отримати дані з таких реєстрів.

НСЗУ приділяє велику увагу точності та актуальності всіх даних у системі. Адже саме на їх основі здійснюється оплата закладам за договором, тому слід бути впевненими в їхній достовірності.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті