Перші аукціони ДП «Медичні закупівлі України» пройшли успішно — МОЗ

22 Березня 2019 11:30 Поділитися

Перші результати торгів новоствореного ДП «Медичні закупівлі України» були успішними: до 34% ефективності та зниження цін у порівнянні з регіональними закупівлями. За результатами закупівлі за однією з позицій вдалося отримати ціну, що є не лише найнижчою в системі ProZorro, але й нижчою, ніж ціна закупівлі такої ж позиції міжнародними організаціями. Про це повідомляє МОЗ України на своєму сайті.

Так, при закупівлі 5968 флаконів препарату ганцикловіру (флакони по 500 мг) було отримано ціну в 499,90 грн. за флакон (виробник — ТОВ «Фармекс Груп»). Раніше ж 1708 флаконів ганцикловіру (виробництва “Ф.Хоффманн-Ля Рош Лтд”) закупила міжнародна організація за ціною 856,38 грн. за флакон.

Загальна економія за цією позицією становить 1,477 млн грн. у порівнянні з очікуваною ціною. За ці кошти можна буде закупити ще більше лікарських засобів для українських пацієнтів.

Причина такої ціни – більший обсяг закупівлі завдяки об’єднанню потреби від багатьох споживачів, генерична конкуренція, відкрита комунікація з ринком та інструмент аукціону на зниження в системі публічних закупівель ProZorro.

Такий результат ще раз підтверджує необхідність впровадження рамкових угод та консолідації обсягів закупівлі медичних товарів з передачею функції щодо здійснення закупівель місцевих замовників закупівельній організації. Саме це й передбачено Концепцїєю реформування закупівель лікарських засобів та медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення, що була ухвалена Кабінетом Міністрів України.

Крім того, важливим фактором також стала справжня генерична конкуренція між виробниками лікарських засобів, адже, як відомо, у більшості випадків після появи генеричних препаратів на ринку ціна знижується не тільки на генеричний, але й на оригінальний препарат.

Дотримання принципів прозорості та доброчесності у роботі ДП «Медичні закупівлі України» має сприяти посиленню конкуренції та залученню нових учасників торгів, а тісна співпраця команди з міжнародними організаціями надає можливість наслідувати найкращі світові практики закупівель ліків і медичних виробів.

Згідно з планами Уряду у майбутньому ДП «Медичні закупівлі України» має взяти на себе функції із закупівлі медичних товарів, які наразі реалізують міжнародні організації. Закупівля препаратів для профілактики та лікування опортуністичних інфекцій, що закуповуються за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, – перший етап інституційного розвитку новоствореного підприємства.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті