62-га сесія Комісії ООН: Українська делегація провела захід щодо протидії новим психоактивним речовинам

25 Березня 2019 6:07 Поділитися

У рамках 62-ої сесії Комісії ООН з наркотичних засобів, що проходить у Відні, за підтримки проекту Європейського Союзу «EU-ACT», 21 березня українська делегація провела захід щодо протидії новим психоактивним речовинам у нашій країні. До заходу долучилися постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук та представник Європейської Комісії з питань внутрішніх справ та організованої злочинності Петер Міхок.

Сергій Шум, директор ДУ «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України», та інші члени української делегації розповіли про роль Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), Національної поліції та Служби безпеки України (СБУ) у протидії незаконному обігу нових психоактивних речовин.

За своєю структурою нові психоактивні речовини є аналогом заборонених наркотичних засобів та психотропних речовин. На жаль, у нашій країні наразі немає чіткого механізму оперативного виявлення і встановлення національного контролю за обігом таких речовин. Це є перешкодою для боротьби з їх незаконним обігом. Процесуальний шлях, який наразі існує, — тривалий, обтяжливий та неприйнятний для ефективної боротьби.

МОЗ спільно з Національною поліцією України та СБУ розробили порядок віднесення засобів і речовин до аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин.

Цей порядок ґрунтується на подібності хімічної структури речовини до такої ж структури речовини, внесеної до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 р. № 770, за умови, якщо обидві речовини виводяться з однієї базової структури за мінімальної кількості відмінностей у порівнянні з іншими речовинами з Переліку з тією ж базовою структурою.

У 2018 р. Уряд визначив, що забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері обігу підконтрольних речовин, протидія їх незаконному обігу та координація діяльності органів виконавчої влади з цих питань є окремим завданням МОЗ.

Нагадаємо, 62-га сесія Комісії ООН розпочала свою роботу 18 березня. Під час сесії планується обговорити план дій у боротьбі з глобальною проблемою наркотиків і питання зміни контролю над канабісом.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті