Використання гранту Глобального фонду: в Україні пройшла оціночна місія

29 Березня 2019 3:53 Поділитися

Представники команди Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, а також фахівці Центру громадського здоров’я України (ЦГЗ) обговорили прогрес у реалізації Украї­ною проекту Глобального фонду з боротьби з ВІЛ/СНІДом і туберкульозом протягом 2018–2020 рр.

Як зазначив старший портфоліо-менед­жер країн Східної Європи та Азії Глобального фонду Даррен Доркін, важливо, що в краї­ні наявний консенсус між ключовими партнерами та політична підтримка забезпечення сталості послуг у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом.

Під час зустрічі було обговорено питання продовження співпраці з Глобальним фондом та реформування системи охорони здоров’я. Також розглянуто аспекти створення закупівельних агенцій, зміни підходів до реалізації державної програми щодо боротьби з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом, а також впровадження трирічного бюджетного планування та виконання спеціальних умов у рамках гранту.

Володимир Курпіта, генеральний директор ЦГЗ, зауважив, що державне лідерство є необхідною складовою в рамках реалізації гранту Глобального фонду, але відповідальність стосовно досягнення результату щодо реалізації плану є спільною для всіх основних реципієнтів. Також реалізація гранту можлива лише за умови спільних зусиль партнерів.

Наразі пріоритетним напрямом для України є реалізація плану переходу до пов­ного державного фінансування послуг, які надаються для протидії ВІЛ і туберкульозу. Раніше це здійснювалося за рахунок кош­тів Глобального фонду, а саме: профілактика ВІЛ серед ключових груп населення (програми зменшення шкоди), догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, та супроводу хворих на туберкульоз під час амбулаторного лікування.

Команда Глобального фонду в рамках місії також зустрілася з віце-прем’єр-міністром України Павлом Розенком, представниками Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів, Міністерства закордонних справ і неурядових організацій.

Нагадаємо, у минулому році ЦГЗ та глобальний фонд підписали угоду про надання Україні гранту майже на 120 млн дол. США у рамках нового раунду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією протягом 2018–2020 рр.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті