У Варшаві МОЗ презентувало напрями розвитку фармацевтичної політики України

01 Квітня 2019 4:25 Поділитися

Вперше у Центральній та Східній Європі відбулася конференція Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research), що проходила 27–28 березня у Варшаві. Міністерство охорони здоров’я України офіційно підтримало подію.

Цей захід було присвячено розвитку та оцінці медичних технологій для формування справедливого ціноутворення на лікарські засоби та ефективного управління державними закупівлями в охороні здоров’я.

У рамках конференції відбулося засідання українського відділу товариства, у ході якого заступник міністра Роман Ілик презентував основні напрями української політики у сфері регулювання фармакологічного ринку, які Уряд визначив для себе пріоритетними на наступні 6 років, затвердивши Стратегію забезпечення населення ліками до 2025 р. Серед її основних няпрямів:

  • забезпечити якісний та раціональний відбір лікарських засобів до Національного переліку основних лікарських засобів та пакета медичних гарантій;
  • розвинути програму «Доступні ліки»;
  • удосконалити систему державного регулювання цін на лікарські засоби;
  • започаткувати роботу агенції з оцінки медичних технологій;
  • посилити конкуренцію на ринку між виробниками, дистриб’юторами та аптеками;
  • удосконалити систему постачання препаратів;
  • підвищити рівень доступу населення до інновацій у сфері охорони здоров’я;
  • врегулювати питання патентів на виробництво лікарських засобів;
  • започаткувати роботу централізованої закупівельної агенції;
  • оптимізувати процес публічних закупівель лікарських засобів, їх розподілу та постачання з урахуванням фактичних потреб, а також удосконалити розрахунок потреб медичних закладів у ліках через систему постійного моніторингу.

Ця стратегія передбачає, що офіційна інформація про безпеку та ефективність лікарських засобів буде максимально доступною.

Окремо в стратегії приділено увагу і фізичному доступу пацієнтів до ліків: приміщення аптечних закладів мають бути оснащені необхідними пандусами для осіб з інвалідністю та маломобільних людей.

Заступник міністра переконаний, що досягнути таких цілей допоможе:

  • розвиток оцінки медичних технологій;
  • впровадження європейських правил біоеквівалентності як основної вимоги до лікарських засобів;
  • запровадження унікального маркування та кодування упаковок препаратів та розвиток електронних інструментів охорони здоров’я.

Таке практичне застосування інновацій допоможе поліпшити доступ пацієнтів до якісних та ефективних ліків та раціонально використовувати фінансування бюджету на закупівлю найнеобхідніших лікарських засобів для населення.

Але все ж беззаперечним пріоритетом залишається розвиток та удосконалення Націо­нального переліку основних лікарських засобів, оновлення та розширення програми реімбурсації «Доступні ліки».

МОЗ України нагадує, що державна стратегія розроблена на основі рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Завдання стратегії відповідають Цілям сталого розвитку на 2016–2030 рр., які були затверджені на 70-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті