НСЗУ опрацьовує проблему формування роздрібних цін на лікарські засоби, що підлягають реімбурсації

1 квітня урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» перейшла в адміністрування Національної служби здоров’я України (НСЗУ) і запрацювала за новими правилами. НСЗУ укладає договори про реімбурсацію з аптечними закладами й є єдиним платником за програмою. Відпуск лікарських засобів у рамках програми «Доступні ліки» відбувається виключно за електронними рецептами, які виписують лікарі первинної ланки.

НСЗУ вже уклала 866 договорів з аптечними закладами. 5778 аптек та аптечних пунктів погодилися стати учасниками програми. На 18 квітня 2019 р. уже відпущено лікарські засоби за понад 360 тис. електрон­них рецептів.

До Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (далі — Реєстр), станом на січень 2019 р. включено 258 торгових назв лікарських засобів. На ці лікарські засоби, що реімбурсуються, встановлено фіксовані роздрібні ціни за упаковку, які зазначені в Реєстрі. Деякі з лікарських засобів, що реімбурсуються, підлягають повному відшкодуванню (у розмірі фіксованої роздрібної ціни за упаковку), а деякі — частковому (відшкодовується розмір фіксованої роздрібної ціни за упаковку без суми доплати пацієнтом за упаковку). Розмір реімбурсації визначається шляхом застосування граничних надбавок 10 та 15%, а також ставки ПДВ 7% до визначеної в Реєстрі мінімальної оптово-відпускної ціни, встановленої шляхом внутрішнього реферування.

Передбачається, що всі аптечні заклади мають відпускати лікарські засоби, що реімбурсуються, за електронними рецептами в рамках урядової програми «Доступні ліки» саме за тою ціною, яка вказана в Реєстрі. Водночас роздрібні ціни на лікарські засоби, що реімбурсуються, в аптечних закладах в окремих випадках є нижчими за ціни в Реєстрі. Це відбувається внаслідок того, що оптові постачальники застосовують постачальницько-збутову надбавку менше 10% до ціни виробника, яка була зафіксована шляхом внутрішнього реферування. Таким чином, аптечні заклади, застосувавши надбавку в розмірі 15%, не можуть отримати роздрібну ціну, зазначену в Реєстрі. При цьому аптеки можуть мати складські запаси лікарських засобів, що реімбурсуються, отримані в різний час у різних партіях з різними цінами від різних постачальників.

НСЗУ зацікавлена в ефективній спів­праці з аптечними закладами і спільно з МОЗ уже напрацювала проекти нормативно-правових актів для вирішення зазначених питань, пов’язаних із цінами на лікарські засоби, що включені до Реєстру. Передбачається, що на такі ліки буде встановлено фіксовані ціни, які складатимуться з ціни виробника (постачальника) та сумарної надбавки в розмірі 25% до ціни виробника, з урахуванням податків, яка включатиме постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки.

Учасники логістичного шляху (дист­риб’ютор, за наявності, та аптечний заклад) визначатимуть розміри своїх часток цієї сумарної надбавки в порядку, що буде встановлений запропонованими проектами нормативно-правових актів.

Також дані рішення передбачають запровадження перехідного періоду. У межах цього періоду лікарські засоби, на які при застосуванні максимальної роздрібної надбавки аптечний заклад не мав можливості встановити ціну, визначену в Реєстрі, буде дозволено реалізувати за нижчими цінами, ніж в Реєстрі поза межами програми реімбурсації до 30.06.2019 р.

Звертаємо увагу, що ця інформація консолідована на основі проектів нормативно-правових актів, які будуть запропоновані до громадського обговорення. У ході погодження з іншими міністерствами та цент­ральними органами виконавчої влади в запропонованих проектах нормативно-правових актів можливі зміни.

Урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» має велике соціальне значення в масштабах цілої країни. Ефективне партнерство всіх учасників процесу працюватиме на потреби пацієнтів та системи охорони здоров’я в цілому.

За матеріалами, наданими НСЗУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Тетяна 19.04.2019 9:37
Доброго дня! що означає "поза межами програми реімбурсації"?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті