Ботулізм: ознаки хвороби та лікування

11 Червня 2019 11:09 Поділитися

Збудник ботулізму «живе» у ґрунті, але в організм найчастіше потрапляє разом з їжею — в’яленою або копченою рибою чи домашніми консервами. Людина не розпізнає заражені ботулотоксинами продукти за смаком чи кольором, оскільки одна з найсильніших у природі отрут не змінює смак і вигляд їжі.

Про симптоми хвороби та її лікування розповідає Федір Лапій, лікар — дитячий інфекціо­ніст, експерт МОЗ України за напрямком «Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія».

Як уникнути ботулізму?

Збудники ботулізму можуть «ховатися» в будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, абияк транспортувалися чи зберігалися. За статистикою поперед­ніх років найбільшою загрозою для українців є в’ялена риба і м’ясо, яке консервували в домашніх умовах.

Потенційно найбільш небезпечними в контексті ботулізму є:

  • в’ялена, копчена, солона або консервована риба;
  • м’ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва;
  • копчене м’ясо.

Ботулізм може виникнути внаслідок споживання будь-яких виробів з м’яса — ботулотоксини нерідко містяться в ковбасі, шинці тощо, в умовах, коли збудник продукує токсин в умовах відсутності кисню, тобто анаеробних умовах.

Ботулізм — це харчове отруєння. Хоча збудники постійно перебувають в ґрунті й утворюють надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори (форма існування бактерій), ризик заразитися ним через рани вкрай низький (хоча й не нульовий). Рідко коли мік­роорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані з уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Для профілактики ботулізму, інших харчових отруєнь, кишкових інфекцій потрібно:

  • дотримуватися правил гігієни, підтримувати чистоту під час приготування їжі;
  • відокремлювати сире від готового, не нарізати на одній дошці, наприклад, м’ясо й овочі;
  • забути про принцип «гаряче сирим не буває» — завжди ретельно дотримуйтеся норм при тепловій обробці;
  • зберігайте продукти за безпечної температури;
  • використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо.

Якщо сумніваєтеся в якості продуктів —краще їх не їжте.

Симптоми ботулізму

Найчастіше перші симптоми ботулізму з’являються не одразу, а через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Цей час у кожному конкретному випадку може змінюватися: іноді симптоми ботулізму проявляються майже одразу (через годину чи дві), а іноді — через 3–5 днів.

Крім інших факторів, час появи перших симптомів залежить від тяжкості отруєння: чим важче захворювання, тим коротшим є інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або зникає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Як розвивається ботулізм?

«Це все несерйозно» — зазвичай такою є реакція людей на перші симптоми ботулізму, адже спершу ознаки хвороби з’являються поступово і не сильно виражені. Зазвичай це відчуття втоми, легке запаморочення, сухість у роті, нудота.

Перший явно «ботулічний» симптом — порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на «сітку або туман» перед очима, предмети двояться перед очима, читати доволі важко, далі починається параліч очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

У горлі ніби з’являється «грудка», боляче ковтати й навіть говорити. Це все пов’язано з ураженням ковтальних м’язів.

Наступні кілька днів триває неврологічна симптоматика і загально токсичний синдром. Дуже болить голова і мучить безсоння, у голові паморочиться, а в тілі — слабкість, підвищується температура. У тяжких випадках — ще й нестача повітря, важкість у грудній клітці, поверхневе дихання.

Розвивається дихальна недостатність — найчастіша причина смерті при ботулізмі. Важливо якомога раніше отримати медичну допомогу.

Як лікувати ботулізм?

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування.

Лікування ботулізму в більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину — препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Чим раніше пацієнту введуть «протиотруту», тим нижчим є ризик для здоров’я, вірогідність ускладнень і незворотних наслідків.

В Україні наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. 4 червня 2019 р. 204 флакони ботулінічних антитоксинів канадського виробництва, закуплених за державний кошт, почали відправляти в регіони.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті