Харчова безпека — що потрібно знати

11 Червня 2019 11:27 Поділитися

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпеку харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики.

Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більше ніж 200 різноманітних хвороб — від діареї до онкологічних захворювань.

За оцінкою ВООЗ, 600 млн людей, майже кожна десята особа в світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 тис. осіб щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів.

40% хвороб харчового походження припадає на дітей віком до 5 років — у середньому налічується 125 тис. випадків смерті.

Діарея є найбільш поширеним захворюванням, що розвивається в результаті вживання неякісних харчових продуктів — щорічно 550 млн людей хворіють та 230 тис. помирають з причини небезпечного харчування.

Безпека харчових продуктів (англ. food safety) — це поняття, що включає обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Як відзначає ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та зміцнення здоров’я.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов’язані. Небезпечні продукти харчування породжують зачароване коло хвороб і недостатності харчування, що особливо має значення для новонароджених та немовлят, осіб похилого віку та хворих.

Захворювання харчового походження є перешкодою для економічного розвитку, оскільки вони створюють навантаження на системи охорони здоров’я і завдають шкоди національній економіці, туризму і торгівлі.

Сьогодні ланцюг поставок продуктів харчування має міжнародний характер. Ефективна співпраця між урядами країн, виробниками і споживачами продуктів харчування сприяє забезпеченню безпеки харчових продуктів.

Україна, у тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але ще й особисто кожного з нас. Відповідальність в питанні вибору продуктів та складання власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних із способом харчування.

Харчові отруєння, крім шкоди для здоров’я конкретної людини, завдають значних втрат для економіки та іміджу держави, виробничих підприємств, торгівлі, туризму.

Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі реалізуються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. В Україні вони визначаються Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», редакція вiд 04.04.2018 р. Основні поняття  в них описуються як:

  • пріоритетність збереження і зміцнення здоров’я людини та визначення її права на якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини;
  • створення гарантій безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів і продовольчої сировини;
  • державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, ввезенням в Україну;
  • встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпечення їх якості та безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацію цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпеку харчових продуктів несе виробник, а ось контроль — на боці держави, у рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Державний нагляд та контроль здійснює, як було зазначено, Держпродспоживслужба. Це велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки, яка має власний план інспекцій, але реагує на скарги та інформацію від споживачів та може провести позачергову інспекцію, якщо на це є вагомі причини.

Історія розвитку стратегії харчової безпеки почалася більше ніж 50 років тому з документа, визнаного людством, CODEX ALIMENTARIUS. Досі це альфа та омега будь-якого документа стосовно безпеки харчових продуктів. Але за цей час були розроблені численні міжнародно визнані стандарти, загальні та галузеві, яких дотримується більшість харчових виробників у світі, у тому числі в Україні.

Будьте відповідальними за власне здоров’я!

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті