Колектив ДЕЦ висловив підтримку Тетяні Думенко

Колектив ДП «Державний експертний центр МОЗ України» висловив підтримку керівнику підприємства Тетяні Думенко у зв’язку з оголошенням їй Службою безпеки України (СБУ) і Державним бюро розслідувань (ДБР) підозри в нанесенні матеріальних збитків підприємству. У листі повідомляється, що тиск на колектив підприємства з боку правоохоронних органів чиниться вже протягом 2 років. Співробітники звертаються до всіх зацікавлених сторін, міжнародних та громадських організацій із закликом підтримати директора Т. Думенко та колектив підприємства.

Також підтримку Т. Думенко висловила громадська організація «Українська асоціація клінічних досліджень», яка підкреслила, що за час її керівництва значно активізувалася робота щодо ліквідації існуючих прогалин та мінімізації корупційних ризиків. Пропонуємо увазі читачів відкритий лист колективу підприємства та відкрите звернення громадської організації.

ГО «Українська асоціація клінічних досліджень»

Відкрите звернення ГО «Українська асоціація клінічних досліджень» до Володимира Зеленського, Президента України, Романа Труби, директора Державного бюро розслідувань, Івана Баканова, першого заступника голови Служби безпеки України, та Юрія Луценка, Генерального прокурора України

Члени ГО «Українська асоціація клінічних досліджень», серед яких науковці, лікарі, співробітники дослідницьких організацій, надзвичайно стривожені ситуацією, що склалася нав­коло Тетяни Думенко, керівника ДП «Державний експертний центр МОЗ України».

Представники української дослідницької спільноти теж не раз опинялися під дією тиску силових структур, який вони вчиняють, використовуючи недосконалість вітчизняного законодавства у сфері клінічних досліджень. Саме завдяки професіоналізму Т. Думенко значно активізувалася робота щодо ліквідації існуючих прогалин та мінімізації корупційних ризиків. Протягом останніх років за сприяння керівництва ДП «Державний експертний центр МОЗ України» до вдосконалення нормативного регулювання клінічних досліджень і вирішення гострих питань галузі нарешті активно залучаються представники дослідницької спільноти. Функціонує реєстр клінічних досліджень, відбувається спрощення бюрократичних процедур. Це дає можливість лікарям чесно займатися науково-дослідною діяльністю, а пацієнтам безкоштовно отримувати інноваційне лікування, що відповідає найвищим міжнародним стандартам.

Ми закликаємо Державне бюро розслідувань, Службу безпеки України, Генеральну прокуратуру України захищати право та справедливість, дотримуватися принципів відкритості, прозорості та об’єктивності процесу стосовно Т. Думенко, при цьому унеможливити використання середньовічних методів «полювання на відьом», безпідставних атак і сфабрикованих справ.

Також мусимо попередити, що збій або припинення роботи ДП «Державний експертний центр МОЗ України» зумовлять катастрофічні наслідки для функціонування сфери клінічних досліджень, здоров’я пацієнтів, які беруть у них участь, а також призведуть до величезних репутаційних втрат України на міжнародній арені та зменшення фінансових надходжень до державного бюджету.

ГО «Українська асоціація клінічних досліджень» зауважує, що Україна є правовою державою, у якій діє гарантований Конституцією принцип верховенства права, і щиро сподівається на цивілізоване вирішення ситуації.

І.І. Вишнивецький,
голова ГО «Українська асоціація клінічних досліджень»

ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Президенту України Зеленському В.О.
Прем’єр-міністру України
Гройсману В.Б.

Відкритий лист
трудового колективу Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Сьогодні знову створюються перешкоди в роботі Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі — Центр) та продовжує чинитися тиск на його окремих співробітників. Це триває вже 2 роки (допити, обшуки, погрози). Колектив обурений подіями, які відбулися 16.07.2019 р. у приміщенні Центру (повідомлення про підозру директору Центру Т. Думенко за сфабрикованою справою). Звертаємо увагу, що на сьогодні Центр продовжує ефективно функціонувати, а його колектив — професійно виконувати свої обов’язки в першу чергу завдяки зусиллям директора — Тетяни Михайлівни Думенко!

Т. Думенко працює в Центрі 14 років і пройшла шлях від експерта до директора. Необхідно розуміти, що бути експертом в Центрі — це дуже відповідально та напружено працювати. Фахово оволодіти цією кропіткою роботою можна не менше ніж за 5, а то й за 10 років. Тому Т. Думенко як талановитий керівник розуміє, які умови необхідно створити експертам для того, щоб вони виконували свою роботу щодо експертизи матеріалів на лікарські засоби, які подають заявники для реєстрації. Ця робота має бути виконана якісно, прозоро, ефективно, своєчасно та відповідально, щоб ми з вами могли отримувати якісні, ефективні та безпечні лікарські засоби. Саме ці показники оцінюють у роботі нашого колективу. І Т. Думенко прикладає для цього максимум зусиль.

По-перше, для створення належних умов праці, завдяки спільним зусиллям співробітників та керівника Центру, наш колектив переїхав у 2018 р. у своє власне офісне приміщення (вул. Смоленська, 10). Чомусь це не було зроблено попередніми керівниками, хоча були видані відповідні накази та неодноразово обговорювався план розміщення співробітників у приміщеннях власного офісу (2014 та 2015 р.).

Колектив підтримав Т. Думенко та активно сприяв переїзду, при цьому робота Центру не переривалася. Ми розуміли, що ми одна команда, ми можемо це зробити й це нам вдалося.

Другим важливим кроком у забезпеченні роботи експертів Центру за ініціативою Т. Думенко та на підставі рекомендацій експертів міжнародних організацій, які позитивно оцінили роботу нашого Центру, було створення Сервісного центру, що дозволило збільшити час для проведення експертних робіт співробітниками Центру та уникнути корупційних складових. Цей крок створив умови для якісної, ефективної та своєчасної роботи експертів Центру.

Це ще один чинник, який відбувся завдяки зусиллям Т. Думенко та на підставі рекомендацій міжнародних організацій (звіт Європейського банку реконструкції та розвитку 2017 р. розміщений на сайті МОЗ України), дозволив не тільки упорядкувати роботу в Центрі, але й забезпечити можливість підвищення заробітної плати співробітникам Центру, що стало ще однією умовою для якісного та своєчасного виконання поставлених завдань перед співробітниками Центру. Наприклад, на теперішній час середньомісячна заробітна плата співробітників Центру в порівнянні з 2015 р. збільшилася в два рази, про що свідчать основні показники фінансової діяльності Центру, оприлюднені на офіційному сайті Центру.

Наступник крок — це навчання співробітників Центу. Т. Думенко активно сприяє підвищенню професійного рівня наших експертів. Експерти з питань експертизи реєстраційних матеріалів лікарських засобів та клінічних випробувань, експерти з оцінки медичних технологій систематично беруть участь у навчальних семінарах та тренінгах, які проводять провідні міжнародні організації, ВООЗ та Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA). Це дає змогу нашим експертам отримати нові знання, навички в роботі та гідно представляти Україну, а саме її нормативні вимоги щодо реєстрації лікарських засобів, на відповідному міжнародному рівні. До експертів Центру приїздять навчатися експерти з питань реєстрації з регуляторних органів інших країн. До нас, експертів Центру, нашої професійної думки прислухаються експерти відповідних організацій інших країн, але не чують у своїй рідній країні…

Час, який був витрачений нашими співробітниками на 113 допитах у 2018–2019 рр., мав бути використаний для ефективної роботи Центру. Просимо захистити наш колектив та дати можливість працювати!

Ми знаємо, що все це проводиться для того, щоб внести розлад та дестабілізувати роботу Центру, змінити європейський вектор нашого розвитку.

Ми знаємо, що директору Центру Т. Думенко надали підозру за сфабрикованою справою, бо то ми були свідками всіх обшуків та вилучення документів, які проводилися за вказівкою СБУ та ГПУ.

Колектив Центру підтримує нашого директора Т. Думенко. Ми разом, ми одна команда. Ми сподіваємося на перемогу здорового глузду. Ми віримо, що живемо у правовій державі!

Ми звертаємося до всіх зацікавлених сторін, міжнародних та громадських організацій із закликом підтримати директора Т. Думенко, підтримати колектив Центру та не дати втратити новітні здобутки в нашій роботі!

Трудовий колектив Державного підприємства
«Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті