У Києві спостерігається наймасштабніший спалах кору за всі роки незалежності — КМДА

20 Серпня 2019 5:25 Поділитися

Департамент охорони здоров’я Київської міської держадміністрації (КМДА) повідомляє, що в столиці спостерігається наймасштабніший спалах кору за всі роки незалежності України. Валентина Гінзбург, директор даного департаменту, підкреслила, що лише активна позиція людей щодо вакцинації може убезпечити столицю. Визначитися щодо необхідності вакцинації слід із лікарем, з яким підписано декларацію, і в найближчі дні провести щеплення.

Вона повідомила, що за 6 міс 2019 р. в Києві на кір захворіли понад 5 тис. осіб, із яких майже 3 тис. — дорослі. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2018 р. Близько 50% пацієнтів потребували госпіталізації через тяжкий перебіг хвороби. Цього року від кору померли 2 дорослих, які не були щеплені та звернулися до лікарів запізно.

Директор Департаменту зазначила, що ситуація, в якій опинилася столиця та в цілому Україна, — результат втрати колективного імунітету.

«Просто кілька цифр, які вражають. У 2015 р. в Києві на кір захворіли 5 осіб, у 2016 — 3, у 2017 — 87, у 2018 — 3045. А за півроку 2019 — понад 5 тис.!» — наголосила В. Гінзбург. Вона повідомила, що, за висновками фахівців, планові щеплення в попередні роки не отримала досить велика кількість дітей віком до 5 років та 7–14 років.

«Це діти, які вже повертаються після літнього відпочинку зі всіх куточків країни, у вересні підуть до дитячих садочків та шкіл, і ми будемо мати новий спалах. І не лише кору. Зараз, на жаль, доречно передбачати і підвищення захворюваності на інші небезпечні для дорослих та дітей хвороби, наприклад, дифтерію», — попередила директорка Департаменту.

В. Гінзбург запевнила, що сьогодні у столиці створено всі умови, щоб у зручний час без черг абсолютно безкоштовно зробити щеплення. У комунальних медичних закладах у наявності понад 57 тис. доз вакцини для профілактики кору, краснухи та паротиту. Це дає змогу зробити щеплення всім дітям згідно з Календарем. А також без вікових обмежень вакцинувати дорослих — у першу чергу тих, хто має низький титр антитіл до кору (якщо вакцинальний статус невідомий, варто зробити такий аналіз). Обов’язково показана вакцинація особам із низьким імунітетом до кору, якщо вони знаходяться у групах професійного ризику (вчителі, медики, працівники силових структур, студенти) або були в контакті з хворими (необхідно зробити щеплення впродовж перших 72 год).

За матеріалами http://www.kyivcity.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті