Інформація в інтернеті про пробіотики часто вводить в оману

28 Січня 2020 3:37 Поділитися

У ході нового дослідження вчені вивчали достовірність онлайн-інформації про пробіотики. Вони вважають, що більшість «топових» сайтів надають інформацію, якій не вистачає наукового підтвердження.

Яку роль відіграють кишкові бактерії в організмі людини? Цим питанням сьогодні переймаються не тільки вчені, а й широка громадськість. Паралельно з ростом популярності інформації щодо мікробіома пробіотики також стають все більш популярними.

Пробіотики – це живі організми, які виробники додають у ряд продуктів, найчастіше в йогурти. Маркетингова інформація щодо цих продуктів часто включає в себе безліч заяв, пов’язаних зі здоров’ям – від поліпшення травлення до зміцнення імунної системи.

На сьогодні пробіотики – це великий бізнес. За даними авторів недавнього дослідження, в 2017 р. ринок пробіотиків в США налічував більше 40 млрд дол.

Точність і достовірність

Як відомо, в реалізації багатьох продуктів важливу роль відіграють онлайн-продажі та маркетинг. Враховуючи цей факт, дослідники з медичної школи Брайтона та Сассекса (Brighton and Sussex Medical School), Великобританія, та Вільного університету Брюсселя (Université libre de Bruxelles), Бельгія, оцінили достовірність представленої в інтернеті інформації про пробіотики.

Спочатку автори проаналізували сторінки на предмет точності і повноти. Потім вони звіряли представлену інформацію з Кокранівською бібліотекою (Cochrane library), яка представляє собою базу даних медичної інформації, заснованої на фактичних даних, включаючи клінічні дослідження та метааналіз.

Співавтор дослідження професор Мішель Голдман (Michel Goldman) пояснює: «Ми оцінили перші 150 веб-сторінок, які надає Google за запитом «пробіотики», зафіксували їх походження і згадані захворювання. Наукові дані про користь пробіотиків при лікуванні цих хвороб були вивчені на предмет наукової достовірності».

Результати дослідження

Вчені виявили, що з 150 сайтів більшість були новинними або комерційними – 31 і 43% відповідно. В цілому новинні та комерційні сайти були найменш надійними джерелами інформації, оскільки вони рідко торкалися питань регулювання або не вказували побічні ефекти для вразливих осіб, таких як люди з ослабленим імунітетом.

Зі 150 веб-сторінок тільки 40% відзначили, що переваги пробіотиків вимагають додаткових досліджень, 35% посилаються на наукову літературу, тільки 25% перерахували потенційні побічні ефекти і тільки 15% згадали нормативні положення.

«Той факт, що існує такий великий обсяг комерційно орієнтованої інформації, проблематичний для споживачів, які шукають чесні відповіді на свої питання», – зазначає М. Голдман.

Докази відсутні

Хоча веб-сайти повідомляють про те, що пробіотики лікують цілий ряд захворювань, доказів щодо цього дуже мало.

На сьогодні підтвердженим є використання пробіотиків тільки для лікування декількох станів, включаючи інфекційну діарею і некротичний ентероколіт у недоношених дітей. Навіть у цих випадках вченим необхідно провести більше досліджень.

У цілому 93 зі 150 веб-сайтів стверджували, що пробіотики можуть зміцнити імунну систему. Насправді, як пояснюють автори, вчені знаходяться тільки на початковому етапі вивчення цього питання.

Аналогічним чином значна кількість веб-сайтів стверджують, що пробіотики можуть допомогти полегшити психічні розлади і знизити ризик серцево-судинних захворювань. Знову ж, вчені провели дуже мало досліджень, присвячених цим темам.

«У нинішню епоху, коли поширена недовіра до медичних експертів і органів охорони здоров’я, індивідуальне споживання безрецептурних продуктів у значній мірі визначається інформацією, зібраною в Інтернеті. Оскільки пробіотики не піддаються ретельному контролю з боку регулюючих органів, вкрай важливо отримати уявлення про те, наскільки достовірна онлайн-інформація про ці продукти», – сказав М. Голдман.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті