Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) направило лист Тимофію Милованову, міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, для спільного впровадження заходів, що допоможуть знизити рівень захворюваності на інфекційні хвороби, зокрема і ботулізм. Про це йдеться на сайті МОЗ України.
Ботулізм — це харчове отруєння, причиною якого стало вживання продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Найчастіше причиною ботулізму стають консерви домашнього виготовлення, проте інколи через порушення технологічних процесів, умов зберігання або ж фальсифікацію отруєння може виникнути після споживання магазинних консервів.
У минулому році в 98 випадках виникнення ботулізму харчова продукція, що стала причиною захворювання, була виготовлена в домашніх умовах, у 13 випадках — придбана в торговельній мережі.
Зменшити кількість випадків ботулізму можна завдяки спільним зусиллям МОЗ, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі — Мінекономіки) та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держспоживслужба).
МОЗ України запропонувало:
1) розглянути питання міжсекторальної взаємодії у профілактиці ботулізму на розширеній колегії Держспоживслужби;
2) визнати пріоритетними для державного контролю Держспоживслужбою потужності, на яких здійснюється виробництво, переробка, зберігання та обіг харчових продуктів, вживання яких може стати причиною ботулізму;
3) доручити Держспоживслужбі організувати та спільно з Центром громадського здоров’я провести інформаційну кампанію з профілактики ботулізму.
Станом на 2 січня 2020 р. в Україні наявні 92 одиниці протиботулінічних сироваток. Введення протиботулінічної сироватки передбачено, серед іншого, у курсі лікування в разі встановлення ймовірного або підтвердженого діагнозу «ботулізм».
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим