Дорожня карта пацієнта: чого чекати від реформи вторинної ланки медичної допомоги?

Ні для кого не секрет, що останніми роками система надання медичної допомоги в Україні активно трансформується. Реформа системи первинної ланки медичної допомоги розпочалася ще минулого року, в той час як вторинна ланка, а разом з нею й екстрена, третинна (високоспеціалізована) та паліативна допомога, поряд з медичною реабілітацією, медичною допомогою дітям віком до 16 років та такою, що пов’язана з вагітністю та пологами, стартують з 1 квітня 2020 р. Редакція «Щотижневика АПТЕКА» звернулася до Національної служби здоров’я України (НСЗУ) з проханням «намалювати» дорожню карту для пацієнтів, аби зрозуміти, що ж передбачено програмою державних гарантій медичного обслуговування на 2020 р. та за що повинні чи не повинні платити пацієнти.

— До якої лікарні можна звернутися та як зрозуміти, що та чи інша лікарня має договір з НСЗУ?

— Кожен пацієнт має право вільно обирати лікаря незалежно від місця проживання чи реєстрації.

Про це право йдеться в проєкті постанови КМУ «Деякі питання удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році». Зокрема, в Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році зазначено, що медична допомога надається за принципом екстериторіальності. Тобто пацієнти мають право на охорону здоров’я незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування.

Обирати лікаря вузької спеціалізації можна як в комунальному, так і в приватному медичному закладі. Головна умова — наявність у закладів договору з НСЗУ.

Щоб дізнатися, яка саме лікарня у вашому місті уклала договір з НСЗУ, необхідно:

  • зателефонувати на безкоштовну лінію контакт-центру НСЗУ за номером 16-77;
  • переглянути дашборд «Електронна карта закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу», який буде доступним з 1 травня на вебсайті НСЗУ. На дашборді міститиметься перелік усіх спеціалізованих закладів охорони здоров’я, які уклали договір з НСЗУ. Обравши відповідний заклад, можна дізнатися про його розташування та контакти, а також перелік пакетів, на які він уклав договір про надання медичних послуг із НСЗУ.
— Що входить у вартість послуги, наприклад у разі звернення до кардіолога, невропатолога та гінеколога?

— Є таке поняття, як «пакет медичних послуг». Це новий термін у сфері охорони здоров’я в Україні. Пакет медичних послуг — уніфіковані єдині послуги з чітко визначеним обсягом, які будуть оплачені з використанням єдиного типу тарифу.

Щоб дізнатися про обсяг будь-якої послуги, яку пацієнт зможе отримати безоплатно, слід:

  • зателефонувати на безкоштовну лінію контакт-центру НСЗУ за номером 16-77;
  • скористатися сайтом НСЗУ, де у розділі «Вимоги ПМГ 2020» міститься вся необхідна інформація стосовно обсягу та специфікації тієї чи іншої послуги.

Наприклад, якщо пацієнта цікавить консультація у вузьких спеціалістів, то про обсяг послуги йдеться у пакеті №3 «Специфікація надання медичних послуг за напрямом «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу».

Тобто у вартість послуги в разі звернення до вузького спеціаліста входять:

  • надання консультативної вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • проведення інструментальних методів обстеження (рентгенологічних, ендоскопічних, ультразвукових, електрофізіологічних) відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • проведення загальноклінічних та біохімічних лабораторних обстежень, а також лабораторних досліджень з метаболічного скринінгу відповідно до галузевих стандартів.
— Чи будуть безоплатно надаватися ліки та розхідні матеріали (бинти/шприци/перев’язувальні матеріали/інструменти для забору крові тощо) у рамках цієї програми?

— З 1 квітня 2020 р. запроваджується чіткий перелік медичних послуг, які людина зможе отримати гарантовано безоплатно — це і є Програма медичних гарантій.

У межах Програми медичних гарантій на 2020 рік передбачено, що пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з невеликою доплатою лікарські засоби за програмою «Доступні ліки». НСЗУ здійснюватиме оплату наданих закладами охорони здоров’я медичних послуг відповідно до встановлених тарифів за укладеними договорами.

До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету. Відповідно, пацієнти отримуватимуть безоплатно і медичну послугу, і супутні витратні матеріали та ліки. Гроші підуть за пацієнтом до поліклінік та лікарень, а НСЗУ оплачуватиме надання медичної допомоги конкретній людині. Консультації вузьких спеціалістів, лікування в амбулаторних умовах та в стаціонарі, а також ліки та витратні матеріали, необхідні для цього, входять у безоплатний пакет.

— Якщо, наприклад, людина потрапила з інфарктом у лікарню, що буде оплачено, а за що вона має заплатити сама, наприклад, при стентуванні?

— Щоб отримати медичну допомогу пацієнту з інфарктом необхідно лише вчасно викликати «швидку», її лікування гарантує держава. Пацієнта швидка має доставити у лікарню, в якій є потрібне для діагностики та лікування обладнання, лікарі відповідної кваліфікації, умови для перебування пацієнтів, лікарські засоби для лікування та медичної реабілітації. Усі ці медичні послуги для пацієнта будуть безоплатними.

Пацієнт з інфарктом отримує безоплатно:

  1. Екстрене визначення основних біохімічних показників і специфічних кардіологічних тестів крові для підтвердження пошкодження кардіоміоцитів, диференційної діагностики та динамічного спостереження за пацієнтами.
  2. Безперервний моніторинг власного стану.
  3. Моніторинг лабораторних показників системи гемостазу.
  4. Проведення інструментальних методів обстеження.
  5. Повний спектр медичної допомоги для проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця і відновлення кровотоку по інфарктзалежній артерії (стентування).
  6. Забезпечення знеболення та медикаментозної терапії.
  7. Надання послуг з медичної реабілітації в гострий період та переведення пацієнтів до відділення (центру) реабілітації для надання послуг з медичної реабілітації у підгострий/відновний період.
— Які зміни у програмі плануються з 2021 р.?

— Програма медичних гарантій переглядатиметься щороку на основі отриманих даних. Таку інформацію НСЗУ буде отримувати в електронній системі охорони здоров’я, а це означає достовірні та актуальні дані. На основі аналізу отриманих даних можна буде приймати відповідні рішення стосовно перегляду пакетів медичних послуг та тарифів на 2021 р.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

GREG007 18.02.2020 10:23
А если стентирование не показано, в силу обстоятельств? Что тогда?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті