Чи є зв’язок між інфекціями крові й колоректальним раком?

12 Травня 2020 12:30 Поділитися

Нове дослідження вказує на зв’язок між інфекціями крові, пов’язаними з анаеробними бактеріями, і розвитком колоректального раку. Це відкриття може допомогти в майбутніх скринінгових дослідженнях цього онкологічного захворювання.

У ході недавнього дослідження вчені дійшли висновку, що анаеробні бактеріальні інфекції крові пов’язані з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку.

Дослідження, яке вчені представлять на Європейському конгресі клінічної мікробіології та інфекційних захворювань (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases) у 2020 р., може допомогти клініцистам краще діагностувати колоректальний рак.

Колоректальний рак і бактеріальні інфекції

Колоректальний рак виникає в товстій або прямій кишці. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), це третій за поширеністю тип раку в США. Близько 90% випадків відмічають у людей у ​​віці 50 років і старших.

Крім віку, фактори ризику включають сімейний анамнез колоректального раку, деякі генетичні синдроми, ожиріння, недостатню фізичну активність, дієту з низьким вмістом фруктів і овочів і запальні захворювання кишечнику.

Анаеробні бактерії, на відміну від аеробних бактерій, не потребують кисню для функціонування. Вони є нормальною частиною людського тіла й існують в різних місцях, включаючи кишечник.

Анаеробні бактерії зазвичай не викликають інфекції, але, коли така ситуація відбувається, вогнище інфекції знаходиться в осередку цих бактерій.

Автори нового дослідження відзначають, що попередні наукові дані вже вказують на взаємозв’язок між певними типами анаеробних бактерій і розвитком колоректального раку. У своїй роботі вчені поставили завдання додатково вивчити цей зв’язок за допомогою широкомасштабного дослідження.

Понад 2 млн учасників

Дослідження проводилося в 2 регіонах Данії з 2007 до 2016 р. У даному досліджені взяли участь понад 2 млн осіб.

Для аналізу команда зібрала дані про 45 760 випадків зараження крові, включаючи інформацію про тип патогенів, присутніх у кровотоці учасників.

Потім автори порівняли цю інформацію з даними бази даних Данської групи з колоректального раку (Danish Colorectal Cancer Group Database). Зокрема, вони шукали нові випадки розвитку колоректального раку, особливо ті, які розвинулися після зараження крові будь-якою з бактерій, яка вже пов’язана з колоректальним раком.

З 45 760 осіб, у яких було зараження крові анаеробними бактеріями, у 492 (1,1%) пізніше розвинувся колоректальний рак. З них у 241 (0,5%) симптоми даної патології з’явилися протягом першого року після бактеріальної інфекції крові.

Вчені порівняли кожного з цих хворих за віком і статтю з контрольною групою з 5 осіб, у яких не було зараження крові.

Результати дослідження

Автори дослідження виявили, що анаеробні бактеріальні інфекції крові були пов’язані зі значним підвищенням ризику розвитку колоректального раку.

Наприклад, у пацієнтів, які перенесли інфекцію Clostridium septicum, імовірність розвитку колоректального раку протягом наступного року була в 42 рази вищою.

Як відзначають автори дослідження в своїй статті: «У цьому широкомасштабному когортному дослідженні було виявлено, що у людей з анаеробними інфекціями крові ризик розвитку колоректального раку був підвищений в 42 рази порівняно з пацієнтами, у яких відмічали інфекцію крові, викликану аеробними бактеріями, такими як Escherichia coli, Staphylococcus aureus або з негативним контролем. Таким чином, виявлення випадків зараження крові деякими анаеробними бактеріями може вказувати на необхідність проведення скринінгу колоректального раку».

Співавтор дослідження доктор Ульріх Юстесен (Ulrik Justesen) з Університетської клініки Оденсе (Odense University Hospital), Данія, зазначає, що незважаючи на отримані дані, вчені не можуть точно визначити причинно-наслідковий зв’язок між анаеробними бактеріальними інфекціями крові й колоректальним раком.

У. Юстесен наголосив: «На даному етапі ми не впевнені, чи є бактерії безпосередньою причиною розвитку колоректального раку або ж сама інфекція крові є наслідком розвитку колоректального раку».

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті