Чи можна віднести бронхіальну астму до факторів ризику при COVID-19?

18 Травня 2020 3:10 Поділитися

Осіб із бронхіальною астмою визначають як схильних до підвищеного ризику тяжкого перебігу COVID-19. Однак останні дані можуть вказувати на зворотне.

За нормальних обставин вірусні інфекції є загрозливими факторами для хворих на бронхіальну астму. Однак Лінда Роджерс (Linda Rogers), доктор медичних наук з Медичної школи Ікан на горі Синай (Icahn School of Medicine at Mount Sinai), США, повідомляє про результати нових досліджень, які вказують на те, що у пацієнтів із бронхіальною астмою та COVID-19, імовірно, не відмічають підвищеного ризику госпіталізації або смерті у порівнянні з іншими хворими на COVID-19.

«Коли ми дивимося на дані, що надходять із районів, які сильно постраждали від пандемії, вражаючим аспектом є відсутність загрозливих показників серед пацієнтів із бронхіальною астмою», — підкреслила Л. Роджерс.

Л. Роджерс вказує на дані, отримані з м. Ухань, Китай. Повідомляється, що в Китаї бронхіальну астму відмічають у 5% населення. Однак ця патологія була відзначена менш ніж у 1% пацієнтів, які були госпіталізовані з COVID-19.

Л. Роджерс також наводить статистику смертності за даними Департаменту охорони здоров’я штату Нью-Йорк (New York State Department of Health), у якій «бронхіальна астма навіть не входить у першу десятку супутніх захворювань при COVID-19». При цьому бронхіальна астма діагностована у 8–10% населення Нью-Йорка.

Однією з причин, яка може пояснити таку закономірність, є те, що для бронхіальної астми й алергії характерний розвиток запалення 2-го типу, яке пов’язане з більш низькою експресією ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (angiotensin-converting enzyme 2 — ACE2) — рецептора, розташованого на мембрані клітин. Цей рецептор, імовірно, є «вхідними воротами» для SARS-CoV-2 у клітинах господаря.

Дослідження, результати якого опубліковані у виданні «Journal of Allergy and Clinical Immunology», вказує на те, що респіраторна алергія і контрольований вплив алергену дійсно пов’язані зі значним зниженням експресії ACE2.

Результати цього дослідження також говорять про те, що експресія ACE2 була найбільш низькою у людей з високим рівнем алергічної сенсибілізації та бронхіальною астмою.

Під час спалаху COVID-19 Л. Роджерс радить клініцистам спонукати пацієнтів з бронхіальною астмою не припиняти лікування та продовжувати дотримуватися всіх рекомендацій з контрою за їх станом.

За матеріалами www.medpagetoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті