Вплив пандемії COVID-19 на осіб літнього віку

21 Травня 2020 12:39 Поділитися

Як відомо, COVID-19 уражує осіб похилого віку значно сильніше, ніж пацієнтів інших вікових груп. Адже у літніх людей з більшою ймовірністю відмічають різні хронічні захворювання, включаючи патологію серцево-судинної та респіраторної систем, цукровий діабет.

Сьогодні відомо, що наявність таких супутніх захворювань підвищує ризик розвитку тяжкої форми COVID-19. Крім того, ймовірно, що боротьбу з інфекцією в осіб літнього віку ускладнює значно слабша імунна система.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) за квітень 2020 р. більше ніж 95% випадків смерті від COVID-19 припадають на осіб віком старше 60 років, і більше половини всіх випадків смерті — на осіб віком старше 80 років.

Наприклад, у Швеції 90% випадків смерті від COVID-19 зафіксовано серед осіб віком старше 70 років.

Китайські центри з контролю і профілактики захворювань (Chinese Centers for Disease Control and Prevention) у березні 2020 р. представили дані, які демонструють, що середній показник летальності COVID-19 становить 3,6% для дорослих віком 60 років, 8% — 70 років і 14,8% — старше 80 років.

«У осіб похилого віку значно підвищений ризик розвитку тяжкої форми COVID-19. Тож підтримка і захист осіб похилого віку, які живуть у суспільстві поодинці, — справа кожного із нас», — зазначив доктор Ханс Анрі П. Клюге (Hans Henri P. Kluge), директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

COVID-19 у будинках для осіб похилого віку

Центри з контролю і профілактики захворювань США (US Centers for Disease Control and Prevention — CDC) попереджають, що групи населення, які проживають у будинках для осіб похилого віку, піддаються найбільшому ризику зараження на COVID-19, що несе загрозу не тільки для літніх людей, а й для медичних працівників.

Видання «The New York Times» підсумувало останні дані, які показують, що в США не менше 28 100 жителів і робочих померли від інфекції SARS-CoV-2 в будинках для осіб літнього віку або в інших установах тривалого догляду за такими людьми.

У цілому понад 35% всіх випадків смерті від COVID-19 в США зафіксовано в установах тривалого догляду за особами літнього віку.

В інших частинах світу ситуація виглядає не менш загрозливою. Дані, зібрані дослідниками з Лондонської школи економіки (London School of Economics — LSE) в Великобританії, дозволяють припустити, що більшість випадків смерті від COVID-19 сталися в будинках для осіб похилого віку.

Статистика невтішна і в інших європейських країнах:

  • в Бельгії 53% загального числа летальних випадків через COVID-19 відмічено в будинках для осіб похилого віку;
  • в Канаді ця частка становила 62%;
  • у Франції цей показник коливається в межах 39,2–51%;
  • в Іспанії 67% всіх летальних випадків, пов’язаних із COVID-19, зафіксовано в будинках для осіб похилого віку.

Небезпека поширення нового коронавірусу в будинках для осіб похилого віку та ураження робітників і жителів посилюється тим фактом, що деякі люди можуть переносити COVID-19 безсимптомно.

Життя з деменцією під час COVID-19

За даними CDC, принаймні половина людей, які проживають у будинках для осіб похилого віку, мають хворобу Альцгеймера або інші види деменції.

Одна із специфічних проблем для осіб, які живуть із деменцією і подібними формами когнітивних порушень, полягає в тому, що вони можуть зазнавати труднощів при усвідомленні ступеня небезпеки даної інфекції. Крім того, вони можуть забути про необхідність дотримання запобіжних заходів, таких як миття рук або фізичне дистанціювання.

Також варто враховувати, що працівники, які піклуються про осіб з деменцією і заразилися вірусом, можуть уникати звернень за лікуванням або госпіталізацією через те, що вони не можуть дозволити собі залишити своїх підопічних.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті