МОЗ розглядає можливість створення СЕС у складі Міністерства — Максим Степанов

28 Травня 2020 10:35 Поділитися

27 травня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 470 нових випадків інфікування, з них 32 дитини та 104 медичних працівники. Було госпіталізовано 141 особу, зафіксовано 11 летальних випадків, одужало 444 особи. За добу здійснено 10 298 досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). За даними Центру громадського здоров’я України з початку року проведено 322 746 досліджень методом ПЛР.

У розрізі регіонів найбільшу кількість нових випадків інфікування зареєстровано в Рівненській (74), Львівській (70) та Чернівецькій областях (57) та в м. Київ (54).

За весь час пандемії захворіло 22 382 особи, з них 1627 дітей та 4345 медичних працівників. При цьому загалом одужало 8439 осіб, а летальних випадків — 669.

Також міністр повідомив, що вчора під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування обговорювалася проблема забезпечення ліками пацієнтів з орфанними захворюваннями. Тому з метою забезпечення ефективними лікарськими засобами таких хворих МОЗ розпочало розробку Національної стратегії з профілактики, діагностики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань. М. Степанов повідомив, що до основних положень, які має включати ця стратегія, слід віднести наступні:

  • впровадження реєстру громадян з рідкісними (орфанними) захворюваннями, оскільки на сьогодні він відсутній і в держави немає розуміння, скільки ж таких осіб в Україні;
  • забезпечення доступу до профілактики, діагностики, лікування та реабілітації пацієнтів з рідкісними (орфанними) захворюваннями;
  • розроблення нормативно-правових актів та адаптація законодавства України до потреб надання допомоги хворим (клінічні протоколи лікування, клінічні настанови);
  • збір статистичної інформації про частоту та спектр рідкісних захворювань в Україні;
  • впровадження ефективних методів ранньої діагностики рідкісних захворювань;
  • впровадження ефективних методів лікування та реабілітації хворих з рідкісними захворюваннями для зниження рівня інвалідності та смертності;
  • забезпечення доступу пацієнтів з орфанними захворюваннями до лікування.

Міністр запевнив, що до кінця червня ця стратегія буде винесена на засідання Уряду.

Стосовно звернення медичних працівників Харківської обласної інфекційної лікарні щодо критичної ситуації в закладі із завантаженістю, забезпеченням ліками М. Степанов зазначив, що було сформовано комісію МОЗ з цього питання, яка була направлена в Харківську обл. Комісія працювала у вівторок та середу, а сьогодні члени комісії звітуватимуть міністру про всі обставини справи для прийняття рішення. М. Степанов пообіцяв додатково поінформувати про надану інформацію.

Стосовно долі Санітарно-епідеміологічної служби України (СЕС), яку було ліквідовано, міністр зазначив, що на сьогодні не розглядається питання виділення її в окремий центральний орган державної влади. У МОЗ розглядають можливість створення СЕС у складі МОЗ. Вона має виконувати чітко визначені функції, зокрема, щодо проведення протиепідемічних заходів, встановлення інфекційного контролю.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті