Дослідження: наскільки ефективними є фізичне дистанціювання, застосування масок та захисних окулярів?

03 Червня 2020 3:14 Поділитися

2 червня 2020 р. у журналі «The Lancet» було опубліковано результати метааналізу ефективності найпоширеніших заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19. Зокрема, цей метааналіз позиціонується як перший огляд доказів ефективності фізичного дистанціювання, використання масок для обличчя та окулярів з метою захисту очей щодо запобігання поширенню COVID-19 та інших респіраторних захворювань як серед загальної популяції, так і серед медичних працівників.

Метааналіз включав результати 172 обсерваційних досліджень, проведених на 6 континентах, у ході яких оцінювали ефективність дистанціювання, застосування масок для обличчя та окулярів з метою захисту очей для запобігання передачі між пацієнтами з підтвердженим або ймовірним захворюванням COVID-19 або іншими важкими гострими респіраторними вірусними хворобами, у тому числі близькосхідним респіраторним синдромом (Middle East Respiratory Syndrome — MERS), а також членами їх сімей та медичними працівниками. Метааналіз включав дані, отримані від 25 677 учасників, у тому числі 6674 учасників з COVID-19. Жодне з досліджень, включених до метааналізу, не було рандомізованим клінічним випробуванням.

Ризик зараження значною мірою залежить від відстані до окремого інфікованого та типу маски для обличчя та засобів захисту очей. Відповідно до результатів досліджень, було показано, що збільшення фізичної дистанції між людьми значно знижує ризик передачі інфекції, та що респіратори N95, особливо для медичних працівників, ефективніші, ніж інші захисні засоби для обличчя. Фізична відстань принаймні 1 м або близько того демонструє великий захисний ефект, але дистанціювання на 2 м може бути ще ефективнішим.

Аналіз показав, що абсолютний ризик зараження при контакті з хворою особою становив 12,8% при відстані в 1 м та 2,6% — при відстані 2 м. Збільшення відстані до зараженого пацієнта на кожен додатковий 1 м призводив до зниження ризику зараження вдвічі.

Використання респіраторів типу N95 дозволяє знизити ризик зараження до 3,1% порівняно з 17,4% у разі відсутності маски. Прикметно, що ця асоціація ще сильніше виражена в лікувальних закладах порівняно з немедичними — відносний ризик становить 0,3 проти 0,56 відповідно. Захисний ефект респіраторів типу N95 або подібних був значно вищим, ніж у інших масок, із відносним ризиком 0,04 проти 0,33.

Захист очей знижував ризик зараження до 5,5% порівняно з 16% при відсутності окулярів для захисту очей.

Автори метааналізу зазначили, що потрібні термінові додаткові дослідження вищої якості, включаючи рандомізовані випробування щодо визначення оптимальної фізичної відстані та оцінювання різних типів масок у закладах, що надають медичну допомогу.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті