Турбують перепади настрою? Можливо, справа у дієті

04 Червня 2020 4:31 Поділитися

Результати нещодавно проведеного дослідження вказують на те, що включення до меню додаткових джерел жирних кислот сприяє зменшенню перепадів настрою у пацієнтів з біполярним розладом на фоні стандартної фармакотерапії. Отримані результати були представлені на віртуальній конференції Американського товариства клінічної психофармакології 2020 (American Society of Clinical Psychopharmacology — ASCP).

Багато пацієнтів з біполярним розладом не досягають повної стабільності настрою за допомогою фармакотерапії, що робить актуальним пошук додаткових методів лікування.

У одноцентровому дослідженні взяли участь 82 пацієнти з біполярним розладом, які були рандомізовані на 2 рівні групи. Вік пацієнтів був у діапазоні 20–75 років (середній вік — 43,5), а 83% — жінки. У них були схожі середні рівні настрою та інші симптоми. У дослідженні пацієнти з біполярним розладом, які, крім отримання звичайної терапії, дотримувалися дієти, збагаченої омега-3 жирними кислотами та з невеликою кількість омега-6 жирних кислот, продемонстрували значне зниження перепадів настрою, дратівливості та вираженості болю порівняно із хворими, які отримували харчування зі звичайними рівнями омега-3 та омега-6 жирних кислот.

Пацієнти з інтервенційної групи отримували більше жирної риби, такої як лосось та тунець, у той час як хворі із контрольної групи — більше білої риби та риби з меншим вмістом жирних кислот. Інтервенційна група також отримувала інший тип олії для приготування їжі, яка являла собою суміш оливкової та макадамії. Пацієнти з інтервенційної групи зменшили споживання червоного м’яса та снеків.

Через 12 тиж у інтервенційній групі спостерігалося значне зниження варіабельності настрою, дратівливості та вираженості болю. Єдиним симптомом, який значно знизився в контрольній групі, були імпульсивні думки.

Жирні кислоти вбудовуються в мембрани нейронів мозку, а також залучені в процеси синтезу сигнальних молекул у мозку та в організмі, які взаємодіють з імунною системою та беруть участь у процесі розвитку запалення. І, вірогідно, саме завдяки цим механізмам наведені зміни до дієти впливають на стабільність настрою.

Необхідне проведення подальших досліджень для підтвердження отриманих результатів.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті