Розвиток резистентності до протимікробних препаратів у пацієнтів з COVID-19: чому це важливо враховувати?

11 Червня 2020 12:08 Поділитися

Група дослідників з Королівського університету в Белфасті (Queen’s University Belfast), Велика Британія, відмітила сильний вплив коінфекцій на пацієнтів з COVID-19 і закликала проявляти обережність щодо нової хвилі резистентності до протимікробних препаратів.

У своїй статті, опублікованій у виданні «EMBO Molecular Medicine», провідні мікробіологи професор Хосе Бенгоеча (José Bengoechea) і доктор Коннор Бемфорд (Connor Bamford) з Королівського університету в Белфасті підкреслюють, що «COVID-19 — це ще одна нова хвороба, яка кардинально змінила наш спосіб життя. У міру того, як ми дізнаємося більше про хвороби й методи їх лікування, виникають нові проблеми».

Дослідники припускають, що потенційно смертельні бактеріальні респіраторні інфекції можуть виникати згодом або одночасно з перебуванням хворих на COVID-19 у стаціонарі, де вони отримують терапію.

«Бактеріальна інфекція, що співіснує поряд з вірусом, може погіршити клінічний результат і тяжкість COVID-19 у пацієнта, підвищуючи ризик смерті. Клінічні дані, а також посмертний аналіз тканин пацієнтів з COVID-19 уже вказують на наявність у них бактеріальних коінфекцій»,  зазначають вчені в дослідницькій роботі.

Дослідження також передбачає ймовірність порушення мікробіоти кишечнику у пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19, що може вплинути на результат лікування, а також на схильність до розвитку вторинних бактеріальних інфекцій легень.

Х. Бенгоеча зазначає: «Відсутність терапії для лікування тяжких пацієнтів з COVID-19 змусило клініцистів використовувати ряд методів лікування, спрямованих на зміни активності їхньої імунної системи. Тим не менш важливо відзначити, що ці втручання можуть також підвищити ризик розвитку потенційно смертельних вторинних бактеріальних респіраторних інфекцій. Тому слід уважно розглянути питання про те, чи може будь-яка потенційно нова терапія вплинути на захист пацієнтів від бактеріальних інфекцій. Ми вважаємо, що існує нагальна потреба в розробці нових терапевтичних засобів для лікування COVID-19, орієнтованих на сценарій розвитку вірусної /бактеріальної коінфекції».

Результати дослідження також викликають стурбованість щодо впливу COVID-19 на розвиток резистентності до протимікробних препаратів у глобальному масштабі. Адже майже всі пацієнти з тяжким перебігом COVID-19 проходять лікування антибіотиками широкого спектра дії, які не тільки можуть мати обмежені результати застосування, а й пов’язані з більш високою смертністю.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) недавно висловила побоювання, що пандемія нового коронавірусу збільшить глобальну загрозу розвитку стійкості до протимікробних препаратів, оскільки багато пацієнтів з COVID-19 отримують антибіотики в рамках свого режиму лікування.

Підбиваючи підсумок, професор Х. Бенгоеча зазначає: «Дуже важливо, щоб супутні інфекції не були недооцінені. Замість цього необхідно, щоб вони були частиною плану з обмеження глобального тягаря захворюваності й смертності під час пандемії COVID-19 і після неї».

За матеріалами www.qub.ac.uk; www.pharmacy.biz,
фото www.freepressjournal.in

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті