COVID-19: протираковий лікарський засіб може зменшити запалення у тяжкохворих пацієнтів

11 Червня 2020 3:19 Поділитися

Міжнародне клінічне дослідження було розпочато після того, як лікарський засіб для терапії раку, націлений на першопричину розвитку екстремального запалення, показав багатообіцяючі результати в попередньому дослідженні.

Відомо, що стан пацієнтів з легкою або помірною формою COVID-19 може ненадовго поліпшитися, а потім раптово погіршитися. У таких хворих можуть розвинутися серйозні проблеми з диханням, а саме гострий респіраторний дистрес-синдром.

Учені припускають, що навіть якщо інфекція знаходиться під контролем, вірус може спровокувати надмірну імунну відповідь, що призводить до гіперзапалення легень та інших органів.

Цей тип запальної відповіді, як вважають, починається, коли рецептори в імунних клітинах, які називають макрофагами, розпізнають генетичний матеріал вірусу SARS-CoV-2. Макрофаги відповідають, ініціюючи масивне вивільнення імуно-сигнальних молекул — цитокінів.

Цей «цитокіновий шторм», імовірно, викликає гіперзапалення, яке вражає легені та інші органи критично хворих пацієнтів. За ініціювання «цитокінового шторму» відповідає фермент Брутона — тирозинкіназа (БTK).

Препарат, який пригнічує активність БТК — акалабрутініб — уже застосовується для лікування деяких видів раку крові.

Зменшення вираженості запалення

Дослідники з Національного інституту раку (National Cancer Institute), США, припускають, що оскільки акалабрутініб пригнічує БТК, він може потенційно зменшити вираженість запалення у людей з тяжкою формою COVID-19.

Щоб перевірити безпеку й ефективність препарату в цьому контексті, дослідники співпрацювали з вченими з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), Національного військово-медичного центру ім. Уолтера Ріда (Walter Reed National Military Medical Center) та 4 інших лікарень у США.

Вчені опублікували результати своїх досліджень у журналі «Science Immunology».

Протягом 10–14 днів команда вчених вводила препарат 19 пацієнтам, госпіталізованим з приводу COVID-19. На початку дослідження 11 учасників дихали за допомогою кисневих масок, і 8 були на апаратах штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

До кінця періоду спостереження 8 з 11 пацієнтів, які отримували додатковий кисень, більше не мали в цьому потреби і були виписані з лікарні.

З 8 пацієнтів, що знаходяться на апараті ШВЛ на початку лікування, 4 були зняті з апаратів, 2 були виписані і 2 померли.

Вчені встановили, що акалабрутініб, імовірно, не викликає токсичних побічних ефектів.

Дослідники також контролювали 2 маркери запалення в крові — рівні цитокіну, що мають назву інтерлейкін 6 (IL-6) і С-реактивного білка.

З 11 пацієнтів, які отримували додаткову кількість кисню на початку дослідження, рівень С-реактивного білка повернувся до норми у 10 і знизився у 1 пацієнта.

З 5 пацієнтів, у яких попередньо було виміряно рівень IL-6, цей показник повернувся до норми у 3 і різко знизився у 2 пацієнтів.

Клінічна картина була більш змішаною серед пацієнтів, які перебували на апаратах ШВЛ.

Швидке поліпшення

«Оксигенація й клінічний статус більшості пацієнтів, які отримували додатковий кисень, відносно швидко поліпшувалися після початку прийому акалабрутінібу, що тимчасово було пов’язано з нормалізацією маркерів запалення. Хоча у пацієнтів, які перебували на апаратах ШВЛ, спостерігали більш варіабельну клінічну відповідь на акалабрутініб, поліпшення оксигенації у половини з цих пацієнтів дозволило відключити їх від апаратів ШВЛ», — пишуть дослідники.

Крім того, кількість лімфоцитів збільшилася в крові більшості пацієнтів. У осіб з тяжкою формою COVID-19 низький рівень лімфоцитів асоціюється з більш тяжкими наслідками хвороби.

Команда зазначає, що кілька добре відомих факторів ризику розвитку тяжкої форми COVID-19, включаючи ожиріння, артеріальну гіпертензію, атеросклероз і цукровий діабет 2-го типу, також пов’язані з розвитком надмірного запалення.

Вирішення проблеми у її джерелі

В якості потенційного лікування COVID-19 було запропоновано й інші способи ослаблення імунної системи пацієнтів, такі як використання моноклональних антитіл, націлених на IL-6.

Проте автори згаданого дослідження стверджують, що їхня стратегія може бути більш ефективною, оскільки вона вирішує проблему запалення в її джерелі — у макрофагах.

Поточне дослідження було невеликим, без участі контрольної групи. Однак у квітні 2020 р., до того як дослідження було опубліковано, його багатообіцяючі результати призвели до запуску набагато більш великого рандомізованого контрольованого клінічного дослідження під назвою CALAVI, в якому братиме участь міжнародне співтовариство.

CALAVI оцінює ефективність і безпеку акалабрутінібу — високоселективного інгібітора BTK, що наразі застосовується для лікування певних видів раку крові.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com,

фото www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті