10 немедичних факторів, які найбільш тісно пов’язані з ризиком смерті

06 Липня 2020 2:37 Поділитися

У ході нового дослідження було виявлено 10 основних соціальних і поведінкових характеристик, які тісно пов’язані з підвищеним ризиком смерті людини.

Вчені з Університету Британської Колумбії (University of British Columbia) у Ванкувері, Канада, у співпраці з колегами з інших закладів визначили 10 соціальних і поведінкових чинників, які можуть підвищити ризик смерті людини.

Результати нового дослідження опубліковано в журналі «PNAS». Дослідження було спрямоване на те, щоб краще зрозуміти застій в очікуваному зростанні тривалості життя в США за останні 3 десятиліття в порівнянні з іншими промислово розвиненими країнами.

Згідно з результатами дослідження трьома основними факторами, які найбільш тісно пов’язані із підвищеним ризиком смерті людини, є куріння, історія розлучення та зловживання алкоголем.

Повний список 10 основних факторів, які найбільш тісно пов’язані з підвищеним ризиком смерті людини, включає:

  • куріння (в даний час);
  • історія розлучення;
  • історія зловживання алкоголем;
  • недавні фінансові труднощі;
  • історія безробіття;
  • куріння (раніше);
  • зниження задоволеності життям;
  • відсутність досвіду життя в шлюбі;
  • історія використання талонів на харчування;
  • негативна емоційність.

Аналіз даних

Оцінка очікуваної тривалості життя в США становила 78,6 року, у той час як в 11 інших промислово розвинених країнах цей показник в середньому досягає 82,3 року.

Крім того, за період з 1980 р. до 2017 р. тривалість життя в США збільшилася всього на 4,9 року, у той час як в інших країнах — у середньому на 7,8 року.

Найчастіше вчені приділяють увагу вивченню біологічних і медичних факторів, які можуть вплинути на тривалість життя населення. При цьому загадкою часто залишається роль соціальних, психологічних, економічних і поведінкових характеристик.

У дослідження, яким керував Елі Путерман (Eli Puterman) з Університету Британської Колумбії були включені дані 13 611 дорослих, які взяли участь у дослідженні з питань охорони здоров’я та пенсійного забезпечення в США. Це була національна репрезентативна вибірка дорослих американців у віці 52–104 років. Середній вік становив 69,3 роки. Вчені збирали ці дані в період 1992–2008 рр. Далі вони провели аналіз смертей, що сталися в період 2008–2014 рр.

«Це більше, ніж разовий знімок життя людей, де щось може бути втрачено. Наш підхід дозволяє поглянути на потенціал  довготривалого впливу певних факторів через призму тривалості життя людей», — підкреслив Е. Путерман.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті