Діти рідко передають SARS-CoV-2 всередині родини

13 Липня 2020 2:53 Поділитися

Діти рідше за дорослих стають першими хворими на COVID-19 у домогосподарстві. До таких висновків прийшли вчені Женевського університету (University of Geneva), Швейцарія, які проаналізували 39 сімей із дітьми віком до 16 років.

«На відміну від інших респіраторних вірусних інфекцій, діти не є головним джерелом поширення вірусу SARS-CoV-2. Так, більшість педіатричних випадків описані всередині сімейних кластерів зараження, при цьому відсутні дані про передачу вірусу SARS-CoV-2  від дитини до дитини, або від дитини до дорослого».

У дослідженні, результати якого опубліковані в журналі «Pediatrics», дослідники проаналізували дані всіх пацієнтів із COVID-19, молодших 16 років, які були ідентифіковані між 10 березня та 10 квітня 2020 р. Також було відстежено контактних осіб — батьків та інших членів домогосподарств.

У 31 з 39 (79%) домогосподарств щонайменше у 1 дорослого члена сім’ї відмічали підозру або підтверджену інфекцію SARS-CoV-2 до появи симптомів у дитини. Ці дані додають інформацію до висновків попередніх досліджень, які дозволяють припустити, що діти в основному заражаються від дорослих членів сім’ї, а не передають їм вірус.

Лише у 3 із 39 (8%) домогосподарств у дитини в першої виявили симптоми COVID-19. Крім того, вчені вказують на те, що їхні дані також свідчать про недостатнє відстеження всіх випадків, оскільки ті, хто має слабкі чи нетипові прояви хвороби, можливо, не зверталися за медичною допомогою, що призводить до неможливості підтвердити передачу вірусу від дитини до дорослого. Таким чином, для поліпшення розуміння шляхів побутової передачі SARS-CoV-2 потрібні дослідження із розширеним діагностичним скринінгом та кращим відстеженням контактів.

Вирішення питання про те, наскільки діти спричиняють передачу SARS-CoV-2, має важливе значення для прийняття обґрунтованих рішень щодо охорони здоров’я, включаючи ті, що стосуються організації роботи шкіл та дитячих дошкільних закладів.

Результати швейцарського дослідження збігаються з такими, отриманими китайськими вченими. Крім того, обмежені дані про передачу SARS-CoV-2 дітьми за межами домогосподарств демонструють невисокий ризик поширенння SARS-CoV-2 від дитини до дитини в навчальних закладах Франції та Австралії.

Базуючись на отриманих даних, можна припустити, що передача SARS-CoV2 у дитячих колективах має менше значення для поширення інфекції в громаді, ніж раніше вважалося. Це ще одна ознака, за якою COVID-19  кардинально відрізняється від грипу. Тож, на думку вчених, слід серйозно задуматися щодо розробки стратегій, які дозволять школам залишатися відкритими навіть у періоди поширення COVID-19. Тим самим можна мінімізувати потенційно глибокі негативні соціальні, освітні та медичні наслідки, через які діти будуть продовжувати потерпати до того часу, поки не буде розроблено та розповсюджено ефективне лікування або вакцина, або, якщо цього не вдасться досягти, поки не сформується популяційний імунітет.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті