Пам`яті Івана Матвійовича Перцева

29 Серпня 2020 4:11 Поділитися

27 серпня, на 92-му році життя після затяжної хвороби пішов із життя Іван Матвійович Перцев – відомий учений, педагог, доктор фармацевтичних наук, заслужений працівник охорони здоров’я України, професор кафедри заводської технології ліків Національного фармацевтичного університету (НФаУ).

Народився Іван Матвійович 23 травня 1929 р. у с. Андріївка Харківської обл. Закінчивши з відзнакою Харківський фармацевтичний інститут та аспірантуру, працював асистентом, доцентом, а з 1980 р. – завідувачем кафедри аптечної технології ліків Національного фармацевтичного університету. У 1984 р. став першим деканом новоствореного факультету вдосконалення провізорів (на даний час – Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації (ІПКСФ НФаУ), у організації якого брав безпосередню участь.

У різний час працював завідувачем кафедри фармацевтичної технології й фармакології, професором кафедри фармацевтичної технології й клінічної фармації ІПКСФ НФаУ, професором кафедри заводської технології ліків НФаУ.

Майже 25 років Іван Матвійович був членом та головою Харківського обласного наукового фармацевтичного товариства; членом центральних проблемних комісій з фармацевтичної науки та освіти, експертної ради ВАК; членом та заступником голови спецради із захисту докторських та кандидатських дисертацій, працював у складі державних регіональних комісій з атестації фармацевтичних працівників галузі. Був членом 4 редколегій фахових журналів.

За активну громадську позицію та здобутки у царині науки Іван Матвійович був нагороджений 5 медалями, почесними грамотами різного рівня, дипломами у номінації «Видавнича діяльність», «Найкращий науковець Харківщини».

Підготував 2 доктори і 22 кандидати наук.

Наукові інтереси Івана Матвійовича були зосереджені на розробці комбінованих лікарських препаратів із заданими фармакокінетичними властивостями та вивченні проблем біологічної фармації.

І.М. Перцев був співавтором 21 лікарського препарату, з яких два є національними брендами – Левоміколь та Левосин.

Наукові пошуки протягом життя втілилися у понад 580 друкованих праць, монографій та авторських свідоцтв. Це, зокрема, перші в Україні «Практикум з аптечної технології ліків» та підручник для фахівців з базовою фармацевтичною освітою «Фармацевтичні та медико-біологічні аспекти ліків».

Іван Матвійович був співавтором таких потужних видань, як «Фармацевтична енциклопедія» та «Енциклопедичний тлумачний словник фармацевтичних термінів».

Обравши у юності професійний шлях, Іван Матвійович присвятив фармації усю свою енергію, знання, досвід. Вся його педагогічна та наукова діяльність – 71 рік життя – пов’язана з Національним фармацевтичним університетом.

Колегам Іван Матвійович слугував прикладом оптимізму та послідовності, його цінували за широкий науковий кругозір і цілеспрямованість. Він був блискучим педагогом, мудрим порадником.

Науково-освітня фармацевтична спільнота сумує з приводу такої тяжкої втрати. Пам`ять про Івана Матвійовича Перцева  назавжди залишиться в серцях усіх, хто його знав.

Редакція “Щотижневика АПТЕКА” глибоко засмучена з приводу врати такої видатної та екстраординарної людини та висловлює найщиріші співчуття близьким!

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*