Тихше їдеш — далі будеш, або Як розумно захистити свої суглоби

Біль та скутість у суглобах турбують тільки літніх людей? Як би не так, і хоча проблеми остеоартрозу частіше турбують з віком, молоді люди також можуть відчувати, що підйом на третій поверх — як сходження на Говерлу. На жаль, остеоартроз може уражувати як окремі суглоби, так і всі разом — колінні, кульшові чи фалангові. І тоді — коліна не гнуться, ноги не ходять, а кисті рук «крутить». Що ж робити? Звісно, краще не доводити до крайнощів, а боротися з хворобою вже за появи перших ознак нездужання. Як? Вкрай важливо відповідально поставитися до вибору лікування, адже захворювання суглобів потребують тривалого чи навіть пожиттєвого прийому лікарських засобів. Що ж обрати серед такого різноманіття існуючих препаратів?

У лікуванні остеоартрозу можна піти двома шляхами — досягти миттєвого полегшення, але хай будь-що буде потім, чи повільно, але впевнено йти до покращення стану хрящової тканини суглоба.

У першому випадку використовуються нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), які забезпечують швидке полегшення болю, але, як правило, не впливають на хрящ. Тобто не усувають саму причину виникнення неприємних симптомів. Не кажучи вже про те, що для НПЗП при постійному прийомі характерна не тільки значна частота розвитку серйозних побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, а й можлива пошкоджувальна дія на хрящ.

Другий же варіант, що являє собою застосування повільнодіючих симптоматичних препаратів чи хондропротекторів, має на меті усунути саме першопричину болю — тобто покращити стан суг­лоба і за рахунок цього якнайдалі відкласти необхідність його протезування.

Раніше вважалося, що головне і перше завдання при лікуванні — усунути біль (Сорока М.Ф., 2020). Тобто на практиці це приблизно могло б виглядати наступним чином: пацієнт в аптечному закладі знаходив добре відомий йому НПЗП і приймав. Біль минав, і хворий не звертався за медичною допомогою, аж допоки біль не ставав критичним, і старі «методи» більше не спрацьовували. А це досить часто вже пізні стадії розвитку захворювання, коли такий дорогоцінний час для ефективного патогенетичного лікування остеоартрозу втрачено.

Хоча саме з тривалої терапії хондропротекторами, на думку Європейського товариства з клінічних та економічних аспектів остеопорозу, остео­артриту та захворювань опорно-рухового апарату (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases — ESCEO), рекомендується починати фармакологічне лікування остеоартрозу! Але саме тут і починається найцікавіше. Адже існує цілий ряд таких лікарських засобів, які значно відрізняються за рівнем ефективності та мають свої застереження до застосування.

ХОНДРОЇТИНУ СУЛЬФАТ — ПРИРОДНА ДОПОМОГА СУГЛОБАМ

Типовим представником групи хондропротекторів, що вже понад 40 років застосовується в медичній практиці та давно включений до рекомендацій з лікування пацієнтів з остеоартрозом, є хондроїтину сульфат. Причому в більшості авторитетних рекомендацій хондоїтину сульфат має високий рівень доказів (А) та сильну рекомендацію (EULAR 2003; EULAR 2005; EULAR 2018; ESCEO 2019).

Хондроїтину сульфат за рахунок своєї складної хімічної структури має різні ізомери. Але у хрящі людини містяться лише хондроїтин-4-сульфат (ХС-4) і хондроїтин-6-сульфат (ХС-6). При цьому саме ХС-4 переважає за кількістю, і, головним чином, втрачається при остеоартрозі (Сорока М.Ф., 2020). Також ХС-4 має кращу здатність притягувати воду і кращі амортизаційні властивості.

Оскільки хондроїтину сульфат метаболізується без участі системи цитохрому Р450 в печінці та не взаємодіє з різними НПЗП, анальгетиками, антибіотиками, гіпотензивними препаратами, його застосування викликає інтерес щодо пацієнтів похилого віку. Адже вони найчастіше мають багато супутніх захворювань та приймають одночасно велику кількість лікарських засобів (Анікін С.Г., Алєксєєва Л.І., 2012). Найчастіше це такі захворювання, як цукровий діабет — у 33% випадків, дисліпідемія — у 63%, захворювання шлунково-кишкового тракту — у 65%, ожиріння — у 57%, захворювання периферичних судин — у 18%, бронхіальна астма — у 16% пацієнтів (OARSI, 2016). Тому, якщо в одного середнього пацієнта з остеоартрозом є 4 супутніх захворювання, то у пацієнта літнього віку, окрім остеоартрозу, є ще 8 інших захворювань (Сорока М.Ф., 2020).

За оцінкою Європейської антиревматичної ліги (European League Against Rheumatism — EULAR), хондроїтину сульфат є найбезпечнішим лікарським засобом для застосування у пацієнтів із остеоартрозом, має дуже низький рівень токсичності та не вступає у взаємодію з іншими лікарськими засобами (Jordan K.M., et al., 2003, Volpi N., 2019).

Крім того, хондроїтину сульфат — єдиний хондропротектор, який рекомендується пацієнтам з остеоартрозом суглобів кистей, згідно з оновленими рекомендаціями EULAR 2018 р. Так, його застосування можливе для зменшення вираженості болю, скутості суглобів кистей та збільшення їх рухливості (Kloppenburg M. et al., 2018). Більше того, хондроїтину сульфат уперше з’явився в останніх рекомендаціях Американського коледжу ревматології (American College of Rheumatolology — ACR), що можна назвати великим проривом, бо до цього моменту жоден з хондропротекторів не згадувався або був строго не рекомендований. З 2019 р. ACR умовно рекомендує хондроїтину сульфат при остеоартрозі суглобів кистей рук на відміну від глюкозаміну або комбінації глюкозаміну та хондроїтину сульфат, що строго не рекомендовані. Інші хонропротектори, такі як неомильовані з’єднання авокадо та сої, діацереїн в документі не згадуються.

Таким чином, хондроїтину сульфат на сьогодні є єдиним хондропротектором, що рекомендовано одночасно для лікування остеоартрозу колінних, кульшових суглобів і суглобів кистей з позицій доказової медицини (Сорока М.Ф., 2020).

Також варто звернути увагу, що в офіційних документах фігурує застосування лише перорального хондроїтину сульфату. Його застосування внутрішньом’язово чи внутрішньосуглобово не згадується, оскільки немає переконливих досліджень, що підтверджують терапевтичну ефективність парентеральних форм.

ІНШІ ХОНДРОПРОТЕКТОРИ

Окрім хондроїтину сульфату, для лікування пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба ESCEO також рекомендує застосовувати кристалічний глюкозаміну сульфат (Bruyere O. et al., 2019). Але ефективність глюкозаміну доведена лише при певній локалізації остеоартрозу, а саме: виключно остео­артроз колінного суглоба. При інших локалізаціях остеоартрозу, таких як кульшовий суглоб або суглоби кистей рук, глюкозаміну сульфат не продемонстрував достатнього рівня ефективності. Крім того, глюкозаміну сульфат має застереження до застосування у хворих на цукровий діабет, бронхіальну астму чи інші порушення дихання, захворювання печінки, онкопатологію, при високому рівні холестерину та тригліцеридів, при алергії на морепродукти (Сорока М.Ф., 2020).

Часто можна побачити на полицях аптек лікарські засоби або дієтичні добавки, що містять комбінацію глюкозаміну та хондроїтину сульфату. Багато хто думає, що чим більше компонентів, тим краще, і допоможе препарат скоріше. Проте, на думку дослідників, немає переконливих доказів клінічної ефективності цієї комбінації (Сорока М.Ф., 2020). До того ж у комбінації хондроїтину і глюкозаміну, хондроїтин впливає на всмоктуваність глюкозаміну, знижуючи його біодоступність на 50–75%. (Bruyere O. et al., 2019).

Також серед інших хондропротекторів можуть застосовуватися продукти на основі соєвих бобів та авокадо. Також можуть використовуватися продукти на основі діацереїну. Однак робочі групи EULAR та ESCEO не рекомендують або дають слабку рекомендацію стосовно застосування неомилюваних з’єднань авокадо, сої та діацереїну при лікуванні остеоартрозу.

НЕ ВСІ ХОНДРОПРОТЕКТОРИ ОДНАКОВІ, АБО ЧОМУ САМЕ СТРУКТУМ?

Отримують хондроїтину сульфат в основному із сировини птахів, биків або акул. Окрім різного походження, хондроїтину сульфат отримують на різних виробництвах. Це означає, що він може мати різні ступені очищення, відрізнятися за молекулярною масою, ступенем сульфатності, вмістом різних домішок та інше. А все це впливає на його ефективність та безпеку.

У цьому контексті особливу увагу викликає оригінальний лікарський засіб СТРУКТУМ компанії «П’єр Фабр» (Франція), що виробляється із хряща трахеї птахів, які утримуються на спеціальному раціоні, і складається із ХС-4 та ХС-6 у співвідношенні 72 та 28% відповідно. Вміст цих двох сульфатованих форм хондроїтину та їх молекулярна маса близькі до таких, які містяться у суглобовому хрящі людини.

Ефективність та профіль безпеки препарату СТРУКТУМ вивчалися в ряді клінічних досліджень, зокрема, у дослідженні за участю 555 пацієнтів із остеоартрозом, що приймали препарат протягом 6 міс. Період спостереження за хворими становив 18 міс. Дослідження показало, що СТРУКТУМ ефективний щодо зменшення вираженості больового синдрому, що виражалося серед іншого у зниженні необхідності прийому НПЗП в 2 рази. При цьому ефект лікування зберігався ще більше — до 5 міс після закінчення прийому СТРУКТУМУ (Алексеева Л.И. и соавт., 2003). Крім того, що не менш важливо, прийом СТРУКТУМУ дав змогу зменшити кількість госпіталізацій, візитів до лікаря та тривалість непрацездатності.

Також у ході досліджень був підтверджений позитивний вплив препарату СТРУКТУМ на функціональний стан колінного та кульшового суглобів, прийом НПЗП протягом лікування скоротився, а 55% пацієнтів взагалі відмовилися від прийому знеболювальних засобів після 6 міс застосування СТРУКТУМУ (Schneider H. et al., 2012, Насонова В.А. и соавт., 2001; Schneider H. et al., 2012).

На тлі застосування хондроїтину сульфату уповільнюється втрата хряща вже через 6 міс терапії (Wildi L.M., 2011). А це означає, що сповільнюється власне прогресування остеоартрозу, у пацієнта збільшується період без болю і скутості, він рідше звертається до лікаря, відкладається дорога операція із заміни суглоба.

Таким чином, детально вивчений механізм дії хондроїтину сульфату, доведена ефективність та хороша переносимість препарату СТРУКТУМ дозволяють розглядати його як лікарський засіб, що не тільки діє симптоматично — полегшуючи біль та скутість, а й чинить модифікуючу дію на структуру хряща та сповільнює прогресування остеоартрозу.

СТРУКТУМ — АБСОЛЮТНИЙ ФАВОРИТ 2019!*

Враховуючи усі позитивні властивості хондроїтину сульфату, що входить до складу СТРУКТУМ, не дивно, що саме він виборов перше місце у щорічному конкурсі «Фаворити успіху–2019».

Так, у категорії «Препарат для лікування захворювань суглобів» СТРУКТУМ отримав переможний статус «Абсолютний Фаворит» та медаль «Фаворит успіху–2019». Лідерів рейтингу «Фаворити успіху–2019» традиційно визначають на підставі голосування 3 журі: авторитетні галузеві експерти, знаменитості та публічні люди, а також усі небайдужі споживачі, які ділилися своїми думками й особистим досвідом, рекомендуючи кращий вибір на сайті FAVOR.com.ua! Визнання препарату споживачами, експертами в галузі охорони здоров’я та журі відомих людей ще раз підтверджує, що СТРУКТУМ є вдалим вибором та надійним партнером у боротьбі з остеоартрозом!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
*За результатами дослідження громадських уподобань у рамках щорічного Конкурсу торгових марок «Фаворити успіху» в Україні в категорії «Препарат для лікування захворювань суглобів» за 2019 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті