Перевагою впровадження договорів керованого доступу є економія державних коштів — Максим Степанов

23 Жовтня 2020 3:21 Поділитися

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час круглого столу у форматі онлайн, який відбувся 22 жовтня з питань впровадження та використання договорів керованого доступу, заявив, що запровадження в Україні таких договорів як ефективного інструменту закупівель медичних технологій та лікарських засобів дозволить суттєво покращити забезпечення українських пацієнтів інноваційними ліками. За словами міністра, над цим наразі працює Міністерство охорони здоров’я, для того щоб у найкоротші терміни імплементувати даний механізм. Про це йдеться на сайті МОЗ України.

«Нами вже розроблений відповідний проєкт постанови щодо визначення договорів керованого доступу, детального порядку ведення переговорів з власниками технологій, типових форм договору та пакету змін, які необхідно ввести в чинні нормативні акти. На даний момент аналізуються коментарі та зауваження, які надійшли в процесі громадського обговорення документа. Найближчим часом ми плануємо винести проєкт на розгляд Кабінету Міністрів», — поінформував М. Степанов.

Також він зазначив, що однією з важливих переваг впровадження договорів керованого доступу є економія державних коштів, суттєве зниження витрат. Станом на 2019 р. договори керованого доступу використовуються у 28 із 41 країни — члена Організації економічного співробітництва та розвит­ку. «Досвід використання договорів керованого доступу у світі є дуже різноманітним, але успішний приклад не залишає сумніву в його актуальності. І ми вважаємо, що саме запровадження договорів керованого доступу на державному рівні повинне відбутися якнайшвидше», — додав міністр.

Заступник Міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова під час круглого столу презентувала бачення МОЗ щодо імплементації договорів керованого доступу.

«Насамперед цей механізм дозволить підвищити доступність дороговартісних оригінальних препаратів для більшої кількості пацієнтів. Бюджетне фінансування є обмеженим, а ми б хотіли надавати допомогу більшій кількості людей. Не менш важливим є раціо­нальне використання бюджетних ресурсів, які виділяються на охорону здоров’я і на закупівлі лікарських засобів. Запровадження договорів керованого доступу прискорить доступ пацієнтів до сучасних та прогресивних медичних технологій», — зазначила вона.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті