Уряд скасував переліки медичних виробів, операції з постачання яких оподатковувалися за ставкою 7%

28 жовтня відбулося онлайн-засідання Уряду, під час якого Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України, повідомив, що у 2021 р. в рамках проєкту бюджету пропонується підвищення заробітної плати медичним працівникам на 30%. У цілому на систему охорони здоров’я планується спрямувати 156 млрд грн. При цьому разом з місцевими бюджетами загальний обсяг видатків становитиме 4,2% від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни і протягом ще наступних 2 років його збільшать до 5% ВВП.

Також прем’єр-міністр зауважив, що оскільки до кінця року залишилося 2 міс, Уряд аналізує бюджетні програми на предмет виконання їх фінансування та обставини, за якими виділені кошти не були витрачені. Після відповідного аналізу Уряд прийматиме рішення про перенаправлення коштів з метою їх ефективного використання.

Стосовно повідомлень ЗМІ, що Уряд перенаправив на ремонт доріг кошти, виділені на лікування онкохворих громадян, Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, зазначив, що у 2020 р. планувалося провести реконструкцію лабораторій Національного інституту раку. При цьому, за словами міністра, кошти на це також виділялися у 2018–2019 рр., але підготовчі роботи для проведення цієї реконструкції не проводилися, і тільки у 2020 р. вони розпочалися.

«Проєкт не одного дня, і він дійсно непростий, і в такій ситуації Міністерству охорони здоров’я потрібно більше часу для того, щоб його реалізувати. Тому Уряд за сприяння Міністерства охорони здоров’я підтримав рішення міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проєктів щодо перерозподілу коштів з цієї програми. Це рішення ще підлягає погодженню в бюджетному комітеті. Важливо зазначити, що без такого перерозподілу цей проєкт взагалі не зміг би бути зараз реалізований», — зазначив посадовець.

Він додав, що на наступний рік передбачено кошти на реконструкцію лабораторій Національного інституту раку.

Також Д. Шмигаль зазначив, що у 2021 р. в проєкті бюджету закладено на 40% більше коштів на лікування онкологічних захворювань порівняно з 2019 і 2018 р.

У ході засідання було прийнято постанову КМУ «Деякі питання організації роботи Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю», яка:

  • удосконалює процедури узгодження проєктів законодавчих актів, що стосуються питань захисту прав і законних інтересів осіб з інвалідністю та готуються на розгляд Уряду центральними органами виконавчої влади з Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю;
  • врегулювання організаційних та матеріально-технічних питань роботи представників Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в обласних, Київській міській державних адміністраціях;
  • забезпечення представництва Уряду під час міжнародних зустрічей та форумів з організаціями та агенціями Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, з питань захисту прав і законних інтересів осіб з інвалідністю.

Урядом прийнято й постанову КМУ, яка визнає такими, що втратили чинність, постанови КМУ:

  • від 03.09.2014 р. № 410 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків»;
  • від 11.11.2015 р. № 923 «Про внесення змін до переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків».

За словами Максима Степанова, міністра охорони здоров’я України, ці постанови скасовуються у зв’язку з тим, що питання оподаткування операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів врегульовано Законом України від 07.12.2017 р. № 2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Так, цим законом передбачено, що дані операції оподатковуються за ставкою 7% без прив’язки до окремого переліку таких виробів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті