Глобальний фонд профінансує заходи з протидії ВІЛ/СНІДу і туберкульозу в Україні

10 Грудня 2020 4:13 Поділитися

ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (далі — ЦГЗ) повідомляє про підписання з Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією нової угоди про надання Україні фінансування на боротьбу з ВІЛ/СНІДом і туберкульозом на 2021–2023 роки в розмірі 135 млн 778 тис. 266 дол. США. Угода передбачає участь трьох реципієнтів: ЦГЗ, БО «100% життя» і МБФ «Альянс громадського здоров’я».

«Ми нарощуємо покриття необхідними послугами з протидії ВІЛ/СНІДу і туберкульозу — саме тому маємо довіру та підтримку міжнародних партнерів. Завдяки плідній роботі в рамках попереднього гранту Глобального фонду ми на 37% збільшили кількість ВІЛ-позитивних людей, які отримують лікування, і на 40% — тих, хто має невизначуваний рівень вірусного навантаження, тобто живе повноцінним здоровим життям. У конкретних цифрах — 32 713 осіб почали отримувати антиретровірусну терапію (АРТ) і 32 162 особи досягли такого низького вірусного навантаження у крові, що вірус не передається статевим шляхом», — зазначив Ігор Кузін, в.о. генерального директора ЦГЗ.

За цей час ЦГЗ закуплено препарати АРТ на суму 9,6 млн дол. Це понад 21% загальної кількості ліків для ВІЛ-позитивних пацієнтів, які закуповує держава.

Також досягнуто значних успіхів і в боротьбі з туберкульозом. За інформацією І. Кузіна, протягом останніх трьох років смертність від туберкульозу знизилася на 8%. У рамках попереднього гранту Глобального фонду протягом 2018–2019 рр. в Україні зареєстровано два нових сучасних препарати для лікування лікарсько-стійкого туберкульозу — бедаквілін і деламанід. 90% пацієнтів, що мали лікарсько-стійкий туберкульоз, були проліковані бедаквіліном за кошти Глобального фонду.

Новий грант надається для продовження цієї діяльності: надалі зменшувати тягар туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Для цього слід забезпечити універсальний доступ до вчасних та якісних діагностики, лікування і профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Стратегічними цілями програми є:

  • прискорити впровадження орієнтованих на пацієнта підходів;
  • поліпшити стратегічні закупівлі;
  • забезпечити інституціоналізацію механізмів закупівель та управління людськими ресурсами в галузі охорони здоров’я;
  • вдосконалити системи даних і наявної стратегічної інформації.

Зокрема, програма Глобального фонду передбачає низку важливих закупівель і системних змін для сектора громадського здоров’я:

  • закупівлю протитуберкульозних препаратів для лікування засуджених та осіб, узятих під варту;
  • забезпечення безперебійного антиретровірусного лікування ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей;
  • підтримку та посилення роботи 25 регіональних рад із координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  • підтримку eHealth — інтеграцію системи MIS HIV;
  • навчання медичного персоналу у сфері лікування від туберкульозу й ВІЛ тощо.

Угода з Глобальним фондом стала можливою завдяки спільній роботі впродовж року фахівців ЦГЗ, МОЗ, міжнародних неурядових організацій і представників недержавних організацій, які надають послуги у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті