МОЗ пропонується визначити органом ліцензування із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові

19 Січня 2021 11:19 Поділитися

18 січня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести зміни в ряд постанов Уряд щодо ліцензування господарської діяльності із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові.

Так, документом передбачається визначити МОЗ органом ліцензування із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення, переробки, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії (далі — заготівля та тестування донорської крові та компонентів крові).

У зв’язку з цим МОЗ пропонується уповноважити на здійснення :

  • ліцензування господарської діяльності із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові;
  • контролю за додержанням ліцензіатами вимог Ліцензійних умов із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові.

Проєкт постанови розроблено на виконання ч. 8 ст. 22 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», який вводиться в дію 25 січня 2021 р. та яким передбачено діяльність із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові провадяться суб’єктами господарювання виключно за наявності відповідної ліцензії.

Окрім цього, проєктом пропонується скасувати повноваження МОЗ щодо затвердження рекомендованих допустимих добових доз споживання дієтичних добавок.

Як зазначається в супровідних документах до проєкту документа, це повноваження потребує скасування, оскільки відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» дієтична добавка є харчовим продуктом, що споживається в невеликих визначених кількостях додатково до звичайного харчового раціону, який є концентрованим джерелом поживних речовин. Тому даний закон не наділяє МОЗ повноваженнями щодо регулювання доз споживання таких харчових продуктів. У той же час мінімальний та максимальний вміст вітаміну та/або мінеральної речовини в рекомендованій щоденній кількості (порції) дієтичної добавки встановлюється оператором ринку відповідно до гігієнічних вимог до дієтичних добавок, затверджених наказом МОЗ від 19.12.2013 р. № 1114.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті