ПМГ–2021: на раннє виявлення та лікування онкозахворювань закладено понад 5 млрд грн

15 Лютого 2021 12:31 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що у Програмі медичних гарантій (ПМГ) на раннє виявлення та лікування онкоза­хворювань закладено понад 5 млрд грн.

У ПМГ на 2021 р. для лікування онкологічних хвороб передбачено три пакети:

  • хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах,
  • радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах,
  • новий пакет «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах».

Тарифи на хіміотерапевтичне та радіологічне лікування порівняно з минулим роком підвищили, а також введено підвищувальні коефіцієнти. З 1 квітня цього року тариф на хіміотерапевтичне лікування становитиме 25 529 грн.

НСЗУ також врахувала те, що лікування дітей з онкологією є довшим і забирає більше ресурсів закладу охорони здоров’я. Тому медичний заклад отримає від НСЗУ втричі вищу суму за лікування пацієнтів віком до 18 років.

Тариф на радіологічне лікування становитиме 36 533 грн. У цьому пакеті враховується, яке обладнання використовується, і вводиться підвищувальний коефіцієнт для оплати закладам, які мають, зокрема, лінійний прискорювач.

За пакетами хіміотерапевтичного та радіологічного лікування пацієнти з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом отримують безоплатно лабораторні та інструментальні дослідження, власне терапію, стаціонарне або амбулаторне лікування, знеболення та ліки з Національного переліку основ­них лікарських засобів.

Тариф за лікування одного пацієнта з онкогематологічними захворюваннями у ПМГ–2021 становитиме 54 493 грн. Оперативні втручання пацієнтам з онкопатологією виконуватимуть за пакетом хірургії.

Є також зміни, які стосуються діагностики онкозахворювань. У 2020 р. діагностика входила в пакети радіологічного та хіміотерапевтичного лікування. Цього року, щоб зробити програму зручнішою, діагноз у пацієнтів з підозрою на онкологічне захворювання та тих, хто перебуває у стані ремісії, встановлюватимуть за амбулаторним пакетом.

Якщо пацієнту клінічно та морфологічно встановили діагноз, то подальша діагностика відбуватиметься в межах пакетів хіміотерапевтичного та радіологічного лікування. Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги.

Важливо також знати, що крім ліків, які передбачені Національним переліком, пацієнти з онкопатологією можуть отримати у медичному закладі препарати, що закуповуються централізовано за кошти державного бюджету.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті