Доступні ліки: НСЗУ пропонує включити до програми ліки для пацієнтів, що перенесли інфаркт та інсульт

16 Лютого 2021 4:29 Поділитися

Національна служба здоров’я Украї­ни (НСЗУ) пропонує в Програмі медичних гарантій–2021 розширити обсяг послуг, які можуть отримати пацієнти, що перенесли інфаркт та інсульт. Про це йдеться на сайті НСЗУ.

Серцево-судинні захворювання найпоширеніші серед українців і є основною причиною смертності населення. У понад 68% випадків смерті причиною є саме ці хвороби. Саме тому профілактика, діагностика та лікування серцево-судинних хвороб — в особ­ливому фокусі Програми медичних гарантій у 2021 р.

За найменшої підозри на серцево-судинне захворювання слід звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта. Він зробить необхідні лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад електрокардіограму та аналіз крові на холестерин). Це входить у гарантований пакет первинної ланки, тому і є безоплатним для пацієнта. Також сімейний лікар, діагностувавши серцево-судинне захворювання, може виписати рецепт на доступні ліки.

На сьогодні в програмі реімбурсації міститься 219 ліків для лікування пацієнтів із цими хворобами. Дані лікарські засоби пацієнт отримує в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.

Окрім того, зважаючи на стан пацієнта, сімейний лікар за потреби випише електрон­не направлення на консультацію до спеціаліста, наприклад, до кардіолога, та на проведення додаткових досліджень та аналізів, зокрема, на ультразвукове дослідження серця. У медичному закладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно наступні послуги:

  • діагностика (комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті);
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти);
  • харчування в стаціонарних умовах. До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які забезпечуються в централізованому порядку за рахунок інших програм, що фінансуються з державного бюджету, зокрема стенти для проведення стентування.

НСЗУ також пропонує в Програмі медичних гарантій у 2021 р. розширити обсяг послуг, які можуть отримати пацієнти, що перенесли інфаркт та інсульт. Зокрема, до програми реімбурсації «Доступні ліки» пропонуєть­ся включити ліки для таких пацієнтів.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті