ДП «МЗУ» презентувало нову систему бізнес-аналітики: зручніший доступ до даних щодо закупівель

30 червня 2021 р. ДП «Медичні закупівлі України» (ДП «МЗУ) презентувало нову систему бізнес-аналітики (business intelligence — BI), за допомогою якої можна аналізувати закуплені та поставлені ДП «МЗУ» лікарські засоби та медичні вироби за централізованими програмами МОЗ у 2020 та 2021 р. Представлена система BI — зручна візуалізація даних про закупівлі ДП «МЗУ» на Tableau Software. Створення BI-системи відбулося за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS.

Марія Карчевич, генеральний директор директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я МОЗ України, зазначила, що подібні ініціативи є дуже важливими, особливо у зв’язку з тим, що минулого року МОЗ спільно з партнерами прийняло п’ятирічну концепцію розвитку електронної системи охорони здоров’я. Серед цілей у концепції, зокрема, визначено розширення прав та можливостей пацієнтів, надання якісних, безпечних та доступних медичних послуг, у тому числі і цифрових. Тому презентована система є ще одним інструментом на шляху досягнення цих цілей.

«Спільною роботою ми прагнемо розширити доступ громадськості до інформації. Зробити отримання даних зручнішим, простішим та швидшим. Зі сторони МОЗ ми працюємо над тим, щоб інтегрувати BI на офіційний вебпортал Міністерства для ще зручнішого доступу користувачів до оприлюднених даних. МОЗ готове і надалі впроваджувати спільні цифрові проєкти», — додала Марія Карчевич.

Альона Жужа, начальник відділу виробничої аналітики та ІТ ДП «МЗУ», презентуючи нову систему BI, зауважила, що в ній містяться дані про закупівлі, поставки та залишки лікарських засобів, які закуповує ДП «МЗУ». Щодо закупівель, то наразі в системі наявна загальна інформація про їх статус за 2020 та 2021 р., дані щодо закупівель за кожним напрямком та кожною позицією. Аналогічна інформація доступна і для статусу поставок ліків. Також у системі наявні дані щодо залишків ліків у закладах охорони здоров’я. Наразі міститься інформація про загальну кількість того чи іншого лікарського засобу, відвантаженого у лікарню, та залишок цих ліків на дату обліку. Інформація про залишки актуалізується двічі на місяць, після внесення у систему відповідних даних закладами охорони здоров’я, щодо поставок — щоденно, а стосовно закупівель — щогодини, завдяки оновленню даних безпосередньо із системи «Prozorro». Також у системі є мапа, на якій позначена кількість закладів охорони здоров’я в кожному регіоні, до яких ДП «МЗУ» поставляє ліки. Крім того, у системі наявні різні рівні фільтрів, які допомагають шукати як загальну інформацію, так і у розрізі окремого бюджетного року, області, напряму, лікарського засобу (МНН).

Інформація, розміщена в BI, буде корисною пацієнтам та пацієнтським організаціям, громадським організаціям, аналітикам, органам виконавчої влади, закладам охорони здоров’я, постачальникам, виробникам та іншим представникам фармринку.

ДП «МЗУ» планує розширювати спектр даних та додавати до системи BI нові дашборди, які будуть відкривати ще більше інформації. Зокрема, планується впровадження дашборду щодо цін закупівель.

На питання аудиторії стосовно різниці даних щодо залишків у системі BI ДП «МЗУ» та порталу «Є ліки», спікер зазначила, що така різниця виникає тому, що в системі BI відображено лише залишки ліків, поставлених ДП «МЗУ», та не враховано лікарські засоби, закуплені міжнародними організаціями та на регіональному рівні.

Анастас Бойко, радник з питань електрон­них закупівель проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS, зазначив, що основною метою проєкту TAPAS Project, який він представляє, є подолання корупції шляхом здійснення реформи електронного врядування. Проєкт працює за трьома основними напрямками: публічні закупівлі, електронні сервіси і відкриті дані.

Якщо говорити про публічні закупівлі, то з 2016 р. проєкт підтримує розвиток системи «Prozorro», а з 2017 р. спільно з партнерами з Трансперенсі Інтернешнл Україна (Transparency International Ukraine) також підтримує BI-систему «Prozorro», яка стала великим кроком у забезпеченні прозорості публічних закупівель та потужним інструментом моніторингу для громадськості.

ВІ-система ДП «МЗУ» також є важливою для всієї екосистеми публічних закупівель і вона якісно відрізняється від медичного модуля BI «Prozorro», оскільки дозволяє відслідкувати не лише результати закупівельного процесу, а весь ланцюг від замовлення ліків державою до їх поставки в лікарню.

«Сподіваюся, що подальша цифровізація системи охорони здоров’я дозволить в кінцевому результаті прив’язувати кожну конкретну упаковку ліків до конкретного пацієнта, який їх отримує. ВІ — це живий інструмент, функціонал якого залежить не тільки від ДП «МЗУ», а й від зворотного зв’язку самих користувачів», — зауважив спікер.

Ксенія Квітка, радник зі зв’язків з громадськістю та пресою, відзначила, що публікація таких даних в одному місці відбувається вперше і є проривом для сфери державних медичних закупівель. Раніше ця інформація оприлюднювалася обмежено або надавалася у відповідь на офіційні запити. Наразі презентована система ВІ працює в тестовому режимі. ДП «МЗУ» буде додавати нові дані в систему залежно від запитів користувачів, а тому ДП запрошує користуватися системою та надавати зворотній зв’язок через Facebook-сторінку ДП «МЗУ» або будь-які інші зручні засоби зв’язку.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті