Обмін речовин змінюється з віком, тільки не тоді, коли ви думаєте

23 Серпня 2021 9:26 Поділитися

Більшість з нас пам’ятає час, коли ми могли їсти все, що хотіли, і не набирати зайвих кілограмів. Але нове дослідження показує, що метаболізм, швидкість спалювання калорій, насправді досягає свого піку набагато раніше і починає своє неминуче зниження пізніше, ніж ми звикли думати. Результати відповідного дослідження опубліковані в журналі «Science».

У міру старіння відбувається велика кількість фізіологічних змін, які відмічаються на різних етапах нашого життя, наприклад під час статевого дозрівання та в період менопаузи. Що дивно, так це те, що етапи нашого «метаболічного життя» не відповідають маркерам, які ми звикли асоціювати з дорослішанням та старінням.

Міжнародною групою вчених було проаналізовано середню кількість спалених калорій понад 6600 людей, коли вони жили своїм повсякденним життям. Вік учасників коливався від 1 тиж до 95 років, і вони жили у 29 різних країнах. У більшості попередніх масштабних досліджень вимірювали, скільки енергії організм використовує для виконання основних життєво важливих функцій, таких як дихання, травлення та забезпечення циркуляції крові, енергії, необхідної нам лише для того, щоб залишитися живими. Але енергетичні затрати на забезпечення базових функцій становлять лише 50–70% калорій, які ми спалюємо щодня. Вони не включають енергію, яку ми витрачаємо на все інше: миття посуду, прогулянки з собакою, заняття в тренажерному залі, навіть просто роздуми.

Для того, щоб визначити загальні добові витрати енергії, дослідники звернулися до методу «міченої води». Людина п’є мічену воду, в якій водень і кисень у молекулах води замінені на їх «важкі» форми, а потім дослідники вимірюють, наскільки швидко вони виводяться з організму.

Учені використовували цю методику, яка вважається золотим стандартом для вимірювання щоденних витрат енергії під час нормального повсякденного життя поза лабораторією, для вимірювання енерговитрат у людей. Але попередні дослідження були обмежені за розміром та обсягом. Щоб обійти це обмеження, кілька лабораторій поділилися своєю інформацією в єдиній базі даних.

Аналіз витрат енергії у великої вибірки людей різного віку та із різних країн виявив деякі несподіванки. Часто люди вважають, що підлітки та 20-річні мають найбільший потенціал спалювання калорій. Але дослідження показує, що немовлята мали найвищі показники метаболізму з усіх. Потреба в енергії зростає протягом перших 12 міс життя. У перші дні від народження немовлята спалюють калорії на 50% швидше, ніж дорослі.

І це не лише тому, що вони повинні втричі збільшити масу тіла, що відмічалася при народженні, протягом першого року життя. Немовлята швидко ростуть, що в основному визначило їх результати щодо використання енергії. Однак навіть із поправкою на швидке зростання їхні енергетичні витрати, як правило, будуть вищими, ніж очікується для відповідного розміру тіла. Вибуховий метаболізм немовляти може допомогти пояснити, чому діти, які не отримують достатньо їжі на цьому етапі розвитку, рідше виживають і виростають здоровими дорослими. Потрібні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти метаболізм немовлят. Важливо зрозуміти, що сприяє збільшенню витрат енергії.

Після першого сплеску у немовлят обмін речовин у людини сповільнюється приблизно на 3% щороку до 20 років. Дивно, але стрибки зростання підліткового віку не викликали збільшення добової потреби в калоріях після того, як дослідники зробили поправку на масу тіла. Черговий сюрприз?

Метаболізм людей найстабільніший у віці 20–50 років. Потреба в калоріях під час вагітності зростає не більше, ніж очікувалося. Висновки свідчать, що за так званим «збільшенням маси тіла середнього віку» криються інші фактори, а не сповільнення метаболізму.

Дані свідчать про те, що наш метаболізм починає знову знижуватися лише після 60 років. Уповільнення відбувається поступово, лише 0,7% на рік. Але людині у віці 90 років щодня потрібно на 26% менше калорій, ніж особі середнього віку. Втрата м’язової маси, коли ми старіємо, може частково пояснити це явище, вважають дослідники. Відомо, що м’язова тканина використовує більше калорій, ніж жирова. Але це не відображує повну картину. Старіння йде поруч з такою кількістю інших фізіологічних змін, що було важко проаналізувати те, що викликає зрушення у витратах енергії. Але нове дослідження підтверджує думку, що це більше, ніж вікові зміни способу життя або будови тіла.

За матеріалами www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті