Чи ефективні проти «дельта»-варіанту коронавірусу антитіла, що продукуються в результаті вакцинації від COVID-19?

23 Серпня 2021 2:42 Поділитися

Незважаючи на те що наприкінці літа почала зростати кількість інфікувань COVID-19, і це призвело до підвищення рівня госпіталізацій, дослідження показують, що «дельта»-варіант вірусу, що викликає COVID-19, не так добре ухиляється від зв’язування антитілами, що утворюються під час вакцинації, як вважалося раніше. Відповідні результати було отримано дослідниками з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (Washington University School of Medicine), штат Міссурі, США.

Дослідники проаналізували групу антитіл, що продукуються у відповідь на введення вакцини проти COVID-19 компанії Pfizer, і виявили, що «дельта»-варіант не може уникнути всіх антитіл, крім одного, які вони протестували. Інші варіанти вірусу COVID-19, що викликають занепокоєння, зокрема «бета», уникали розпізнавання та нейтралізації кількома антитілами.

Висновки, опубліковані в журналі «Immunity», допомагають пояснити, чому вакциновані люди здебільшого уникають «дельта»-варіанту.

У попередніх дослідженнях було показано, що як природна інфекція, так і вакцинація призводять до тривалого вироблення антитіл. Але тривалість відповіді у вигляді продукції антитіл — це лише один аспект захисту. Різноманітність антитіл теж має значення. Ідеальна відповідь щодо антитіл включає різноманітний їх набір з можливістю розпізнавати багато різних варіантів вірусу. Різноманітність надає стійкості. Навіть якщо кілька антитіл втрачають здатність розпізнавати новий варіант, інші антитіла в арсеналі мають залишатися здатними нейтралізувати його.

Той факт, що «дельта»-варіант витісняє інші, не означає, що він більш стійкий до наших антитіл у порівнянні з іншими варіантами. Здатність варіанту вірусу поширюватися — це сукупність багатьох факторів. Стійкість до антитіл — лише один з них. Інший — те, наскільки добре варіант реплікується. Варіант, який краще розмножується, швидше за все, поширюватиметься швидше незалежно від його здатності уникати імунної відповіді. Так, «дельта»-варіант поширюється, але немає доказів того, що він краще долає імунітет, викликаний вакциною, порівняно з іншими варіантами вірусу.

Для оцінки різноманітності антитіл, що виробляються проти SARS-CoV-2, науковці виділили клітини, що продукують антитіла, у 3 людей, які отримали вакцину компанії Pfizer. Вони виростили клітини в лабораторії і отримали з них набір з 13 антитіл, які націлені на вихідний штам, який почав циркулювати минулого року.

Дослідники протестували антитіла проти 4 варіантів, що викликають занепокоєння: «альфа», «бета», «гамма» та «дельта». 12 із 13 антитіл розпізнали варіанти вірусу «альфа» і «дельта», 8 розпізнали всі 4 варіанти, і 1 не розпізнав жодного із 4 варіантів.

Не всі антитіла здатні нейтралізувати вірус, позбавляючи його здатності проникати в клітину та реплікуватися в ній (розмножуватися), деякі просто розпізнають вірус та прикріплюються до нього в якості «мітки», наприклад, за якими потім чужорідний агент розпізнають імунні клітини.

Дослідники виявили, що 5 із 13 антитіл нейтралізували вихідний штам. Коли вони випробовували нейтралізуючі антитіла проти нових варіантів, усі 5 антитіл нейтралізували «дельту», 3 нейтралізували «альфа» та «дельту», і лише 1 нейтралізувало всі 4 варіанти.

Антитіло, яке нейтралізувало всі 4 варіанти вірусу, отримало назву 2C08. В експериментах на тваринах 2C08 також захищало піддослідних від розвитку захворювання, обумовленого кожним випробуваним варіантом: оригінальним варіантом, «дельтою» та імітацією «бета»-варіанту.

Деякі люди можуть мати антитіла настільки ж потужні, як 2C08, що захищають їх від SARS-CoV-2 та його безлічі варіантів. Використовуючи загальнодоступні бази даних, дослідники виявили, що у близько 20% людей, інфікованих або вакцинованих проти SARS-CoV-2, виробляються антитіла, які розпізнають ту саму ділянку вірусу, на яку націлено 2C08. Більше того, дуже мало варіантів вірусу (0,008%) несуть мутації, які дозволяють їм уникнути антитіл, націлених на це місце.

Це антитіло не є унікальним для людини, від якої його отримали. У літературі описано кілька антитіл, націлених на цю ділянку; принаймні одне розробляється як терапія при COVID-19. Подібні антитіла продукувалися пацієнтами, інфікованими в Італії, хворими в Китаї та вакцинованими в Нью-Йорку. Тож можливість продукції такого типу антитіл не обмежується людьми певного походження чи етнічної приналежності; та не залежить від того, вакциновано людину чи вона перехворіла природним чином.

За матеріалами www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті