Додаткова підтримка організму під час терапії запальних захворювань дихальних шляхів

Запальні захворювання органів дихання супроводжуються інтенсифікацією вільнорадикальних процесів з одночасною напругою і подальшим пригніченням різних ланок антиоксидантного захисту, що призводить до розвитку оксидантного стресу. Під впливом сигаретного диму і екзогенних аерополютантів, головним чином атмосферного пилу, вихлопних газів, промислових викидів, у легеневій тканині відбувається утворення оксидантів та виникає оксидативний стрес, який через механізм розвитку запалення дихальних шляхів і деструкцію тканин призводить до незворотних ушкоджень структур паренхіми легень і дихальних шляхів, а з іншого — порушує місцеву імунну відповідь.
Продукція
ТОВ «Жаклин плюс»
в аптеках у скляних флаконах

У зв’язку з настільки значною роллю оксидантного стресу в патогенезі захворювань легень, застосування засобів з антиоксидантними властивостями при цих захворюваннях є цілком виправданим (Речкіна О.О. та співавт., 2021). Цілющі властивості борсукового жиру відомі протягом століть. Його використовують у народній медицині в якості засобу із бактерицидними, протизапальними, імуностимулювальними та загальнозміцнювальними властивостями (Канюка Е.Ю. и соавт., 2016). Він є актуальним для підвищення захисних сил організму при туберкульозі, хронічних бронхітах, захворюваннях верхніх дихальних шляхів та ін. Його вживали як допоміжний засіб всередину, для розтирання грудей та спини (Левчук Ш.В. та співав., 2017).

Сьогодні на ринку України представлена дієтична добавка Борсуковий жир виробництва ТОВ «Жаклин плюс», Україна. Згідно з результатами дослідження в Лабораторії фармакопейного аналізу в цій дієтичній добавці вміст токоферолів (вітамін Е) в перерахунку на α-токоферол становить 510 мкг на 100 г продукту, вміст ретинолу (вітамін А) — 180 мкг в 100 г (Речкіна О.О. та співавт., 2021). Вітамін Е захищає клітинні мембрани від пошкодження в результаті процесу окислення. Вітамін А необхідний для нормальної роботи імунної системи та бере участь в окисно-відновних процесах. Вміст поліненасичених жирних кислот у складі борсукового жиру становить 27,94% щодо суми жирних кислот. Вони є важливими в регулюванні фізіологічних процесів. Наявні в борсуковому жирі органічні кислоти підсилюють антиоксидантні властивості вітамінів вищеназваних груп та жирних кислот, а також значною мірою визначають бактерицидні властивості. Крім того, дієтична добавка Борсуковий жир містить вітамін D (Речкіна О.О. та співавт., 2021). Нестачу вітаміну D часто відмічають у промислово розвинених країнах, особливо у пацієнтів із захворюваннями легенів. Низький рівень вітаміну D пов’язаний з порушенням функції легень, збільшенням частоти запальних процесів, інфекційними захворюваннями. Є дані стосовно того, що дефіцит вітаміну D відіграє певну роль у патогенезі хронічних запальних хвороб, таких як астма та хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ). Зокрема, показано, що у хворих на ХОЗЛ рівні вітаміну D значно нижчі, ніж у здорових осіб (Pandey S., 2021). Аналогічні результати було отримано в дослідженні SPIRОIMICS. Так, знижений рівень вітаміну D визначали у 21% хворих, переважно серед молодших, активних курців (Burkes R.M. et al., 2020). Поряд із цим в експерименті на тваринах було показано, що додання до раціону харчування вітаміну D зменшує ознаки запалення в легенях (Gorman S. et al., 2017).

Упродовж останніх двох років особливо актуальним є ведення хворих із коронавірусною інфекцією (COVID-19), яка визначається наявністю пневмонії, тяжкого гострого респіраторного дистрес-синдрому, міокардиту, мікросудинного тромбозу та/або цитокінових штормів, які пов’язані з основним запаленням. Основний захист від неконтрольованого запалення та від вірусної інфекції в цілому забезпечують Т-регуляторні лімфоцити (Tregs). Рівень Treg є низьким у багатьох пацієнтів з COVID-19 і може бути підвищений за допомогою добавок вітаміну D. Низький рівень вітаміну D пов’язаний з підвищенням рівня запальних цитокінів і більш високим ризиком розвитку пневмонії та вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів. Дефіцит вітаміну D асоційований зі збільшенням кількості тромботичних епізодів, які часто спостерігаються при COVID-19. Встановлено, що дефіцит вітаміну D частіше фіксують у пацієнтів з ожирінням і цукровим діабетом (Weir К. et al., 2020).

Експериментальні дослідження показали, що додаткове введення тваринам з їжею борсукового жиру обмежує наслідки ендогенної тромбінемії з боку тромбицитарної та коагуляційної ланок гомео­стазу, а також підвищує протизгортуючий потенціал (Калашникова С.П. и соавт., 2018). На основі цього автори припускають, що борсуковий жир здатен обмежувати наслідки гіперкоагуляції.

Властивості дієтичної добавки Борсуковий жир досліджували під час використання її в комплексному лікуванні пацієнтів з хронічним бронхітом та ХОЗЛ. Порівняльний аналіз пацієнтів основної та контрольної груп виявив позитивну динаміку в обох групах, однак в основній вона була більш вираженою та досягалася скоріше. При цьому було відмічено виражену позитивну динаміку суб’єктивного відчуття нормалізації загального стану пацієнтів, які поряд із стандартною терапією використовували дієтичну добавку. Обидва режими терапії добре переносилися хворими, жоден пацієнт не вибув з дослідження внаслідок виникнення побічних ефектів. Протягом усього курсу лікування не спостерігалося побічних явищ, які б вимагали зменшення кількості або відміни дієтичної добавки.

Вивченню безпеки та переносимості дієтичної добавки Борсуковий жир було присвячено дослідження, в рамках якого проводилося комплексне лікування дорослих і дітей з бронхо-легеневими захворюваннями (Речкіна О.О. та співавт., 2021). Дієтичну добавку Борсуковий жир усі хворі отримували на фоні комплексного медикаментозного лікування. Безпека та переносимість застосування дієтичної добавки контролювали за допомогою вивчення динаміки клінічних, гематологічних та біохімічних показників. Як показали результати досліджень, клінічно значущих відхилень у показниках загального аналізу крові до і після лікування з використанням дієтичної добавки як серед дорослих пацієнтів, так і серед дітей не виявлено. У всіх з 40 хворих відмічено відчутне покращання самопочуття та зменшення клінічних проявів основного пульмонологічного захворювання. Ні в кого з пацієнтів під час спостереження та вживання дієтичної добавки не виявлено алергічних реакцій, пов’язаних з нею. Встановлено, що в усіх пацієнтів спостерігалася тенденція до зниження рівня холестерину і ліпопротеїдів високої щільності, нормалізувався рівень ліпопротеїдів низької щільності.

Таким чином, отримані результати свідчать про гарну переносимість дієтичної добавки Борсуковий жир при використанні на фоні комплексної терапії хворих пульмонологічного профілю. Її можна використовувати як у дорослих, так і у дітей в якості джерела жиророзчинних вітамінів і поліненасичених жирних кислот. Для пацієнтів з хронічною бронхолегеневою патологією можна подовжити курс вживання дієтичної добавки Борсуковий жир до 1 міс.

О.О. Речкіна, завідувач відділення дитячої пульмонології та алергології, доктор медичних наук, професор;
О.В. Страфун, завідувач відділення інтерстиціальних і бронхообструктивних захворювань легень, кандидат медичних наук;
М.О. Полянська, старший науковий співробітник, кандидат медичних наук;
М.П. Будьона, завідувач клініко-біохімічного відділення, кандидат медичних наук,
ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України»

Цікава інформація для Вас:

Останні новини та статті