Moderna про завод в Австралії та нові розробки

14 Грудня 2021 5:08 Поділитися

Біотехнологічна компанія зі США Moderna, Inc. 13 грудня оголосила про принципову угоду з урядом Австралії щодо створення сучасного (state-of-the-art) підприємства з виробництва вакцин з матричною РНК (мРНК) у Вікторії, Австралія, що отримає доступ до технологій розробки мРНК Moderna. Запланована структура створить основу для підтримки безпосереднього доступу Австралії до можливостей швидкого реагування на пандемію та надасть доступ до вакцин Moderna проти респіраторних вірусів. Moderna і уряд Австралії мають намір завершити угоду.

Співпраця спрямована на надання австралійцям доступу до портфелю мРНК-вакцин проти респіраторних вірусів, включаючи COVID-19, сезонний грип, респіраторно-синцитіальний вірус і потенційно інших, ще не схвалених. Передбачається, що об’єкт буде запущений терміново, щоб підтримати Австралію прямим доступом до засобів швидкого реагування на пандемію.

«Завдяки цьому новому партнерству ми зміцнюємо нашу незалежність у виробництві цих вакцин тут, в Австралії», — зазначив прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон (Scott Morrison). Очікується, що завод у штаті Вікторія вироблятиме до 100 млн одиниць вакцини мРНК на рік з 2024 р. С. Моррісон не повідомив фінансових подробиць.

Австралійські засоби масової інформації повідомили, що угода оцінюється приблизно в 1,26 мільярдів євро (2 млрд австралійських доларів). Технологія мРНК використовується у вакцинах проти COVID-19 від Moderna та BioNTech/Pfizer, але також може використовуватися для виробництва вакцин для профілактики та лікування онкологічних захворювань. Уряд країни сподівається охопити повною вакцинацією 90% дорослих австралійців до середини грудня. 8 грудня Управління з контролю за обігом лікарських засобів та медичних виробів Австралії (Therapeutic Goods Administration — TGA) випустило умовне схвалення бустерної вакцинації SPIKEVAX від Moderna через 6 міс після первинної вакцинації будь-якою вакциною для осіб 18 років та старше. В інформацію про продукт також додано вказівки щодо застосування бустерних доз у дітей віком від 12 років при хронічних захворюваннях.

10 грудня Moderna оголосила про внесення поправок до свого контракту з Глобальним альянсом з вакцин та імунізації (Global Alliance for Vaccines and Immunization — GAVI Alliance), з метою прискорити поставку 20 млн доз для COVAX до 31 грудня 2021 р., щоб у 2021 р. останній зміг загалом доставити 54 млн доз. Ці дози спочатку планувалося поставити у І кв. 2022 р. З урахуванням прискорення у 2021 р. Moderna планує поставити до 96,5 млн доз у І кв. 2022 р. та ще 116,5 млн доз — у ІІ кв. 2022 р.

18 листопада компанія повідомила про введення дози вакцини-кандидата проти респіраторно-синцитіального вірусу першому учаснику дослідження ІІ/ІІІ фаз. Відоме як ConquerRSV, воно передуватиме великомасштабному дослідженню ІІІ фази за участю 34 тис. осіб на підтримку схвалення mRNA-1345 у дорослих віком від 60 років.

10 грудня оголошено сприятливі проміжні результати дослідження І фази чотиривалентної протигрипозної вакцини mRNA-1010, яка готова до переходу в ІІ і дуже скоро — в ІІІ фазу. Цей напрямок посилять ще дві чотиривалентні вакцини-кандидати (mRNA-1011 та mRNA-1012).

15 листопада на засіданні Американської кардіологічної асоціації (American Heart Association) представлені позитивні дані дослідження ІІ фази (EPICCURE), в якому спільно з AstraZeneca оцінено використання препарату мРНК, що кодує фактор росту ендотелію судин-A (Vascular endothelial growth factor — VEGF-A) (AZD6) у пацієнтів, які перенесли аортокоронарне шунтування.

12 листопада оголошено проміжні результати дослідження І фази з підвищенням дози mRNA-2752 (Triplet), що кодує huOX40L, інтерлейкін-23 та інтерлейкін-36γ для внутрішньопухлинної ін’єкції +/- дурвалумаб при солідних пухлинах і лімфомах.

2 листопада було оголошено про співпрацю з компанією Metagenomi, Inc. (Каліфорнія, США) з розробки інструментів, які забезпечують редагування людського геному in vivo.

7 жовтня Moderna оголосила про намір побудувати ультрасучасне підприємство з виробництва препаратів на основі мРНК в Африці, аби щорічно випускати до 500 млн доз вакцин для введення в дозі 50 мкг.

За матеріалами investors.modernatx.com; www.faz.net; metagenomi.co; www.abc.net.au; www.tga.gov.au; www.9news.com.au;  фото: С. Моррісон відвідує «Moderna»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті