«Виклик, якого ми ще не знали» — небезпека варіанта «омікрон» цієї зими

20 Грудня 2021 12:24 Поділитися

Країни Європи нарощують темпи бустерної вакцинації, скорочують періоди очікування до її прийому (наприклад у Франції Рада оборони (Conseil de défense) після засідання 17 грудня може оголосити про скорочення цього періоду до менше 5 міс), передбачають додаткові обмежувальні заходи.

Швидке поширення варіанту «омікрон» у Великій Британії змусило владу попередити, що, якщо не вжити жодних заходів, до кінця місяця в країні відбуватиметься 1 млн випадків інфікування на день. Наслідки спалаху заражень далеко не зрозумілі, але картина починає вимальовуватися. Так, новий варіант замінив «дельта» як домінуючий у Шотландії, — підтвердила прем’єр Нікола Стерджен (Nicola Sturgeon) під час брифінгу 17 грудня. Минулої п’ятниці на «омікрон» припадало 15,5% випадків, тоді як сьогодні — 51,4%. «Цунамі, про яке я попереджала минулого тижня, починає обрушуватися на нас», — зазначила вона. У Лондоні, на південному сході Англії та на південному заході Англії в ці дні приблизно кожен 50-й мав позитивний результат тесту — аналогічно піку другої хвилі на початку січня 2021 р.

Якими будуть наслідки для системи охорони здоров’я? Минулої зими домінував варіант «альфа», і до впровадження вакцин госпіталізували близько 22% інфікованих у віковій групі 65 років і старше. Програма вакцинації знизила цей показник до 6%. Головний медичний спеціаліст уряду Великобританії Кріс Уітті (Chris Whitty) заявив, що його найгірший сценарій для «омікрону» — це повернення до показників госпіталізації, які фіксували до вакцинації. Оптимістичніші перспективи виникають у зв’язку з очікуванням, що бустер може забезпечити кращий захист від тяжкого перебігу інфекції, зумовленої «омікроном», ніж дві дози від важкого захворювання, викликаного штамом «дельта».

Агентство з безпеки охорони здоров’я (Health Security Agency) Великобританії очікує отримати надійні дані про ступінь тяжкості хвороби, обумовленої штамом «омікрон», та ефективність вакцин щодо госпіталізації протягом тижня перед Новим роком або, що ймовірно, першого тижня січня. Сподіваються, що клітинний імунітет зможе протистояти тяжкому перебігу інфекції. Але велика кількість захворювань, що розвинулися одночасно, так чи інакше загрожує валом госпіталізацій, тягар яких тим більше ускладниться, якщо частина медиків також виявиться хворою.

«Ми повинні підготуватися до виклику, якого у нас ще не було в такій формі», — заявив із цього приводу новопризначений федеральний міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах (Karl Lauterbach). За його словами, обмежувальні заходи лише уповільнять наростання кількості нових випадків та летальних наслідків. Запобігти їм може лише ревакцинація.

Президент Джо Байден 16 грудня попередив, що на людей, невакцинованих проти COVID-19, очікує дуже сувора та небезпечна зима, якщо вони не зроблять щеплення найближчим часом. Останні зведені прогнози, опубліковані в середу Центрами з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention CDC), показують, що нові госпіталізації пацієнтів з COVID-19 можуть досягти рекордного рівня протягом найближчих тижнів, у той час як нові випадки захворювання та смерті можуть сягнути позначок, які востаннє спостерігалися в час спалаху хвороби минулої зими.

За матеріалами www.theguardian.com; edition.cnn.com; www.faz.net; www.lefigaro.fr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті