FDA: тести на антигени можуть мати знижену чутливість до «омікрону»

29 Грудня 2021 4:32 Поділитися

За даними Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA), тести на антигени можуть не виявляти інфікування новим варіантом SARS-CoV-2. «Початкові дані показують, що тести на антигени розпізнають варіант «омікрон», але можуть мати нижчу чутливість», — повідомило FDA 28 грудня. Агентство також заявило, що, як і раніше, рекомендується використовувати тестування на антигени. Якщо у людини був негативний результат експрес-тесту, але вона, ймовірно, хвора на COVID-19, зважаючи на симптоми або контакти з інфікованими людьми, їй все одно рекомендується пройти тест методом полімеразної ланцюгової реакції — це «золотий стандарт» для виявлення COVID-19.

Дані про знижену чутливість отримані з використанням зразків з інактивованим вірусом. FDA продовжить співпрацю з програмою RADx Національних інститутів охорони здоров’я (National Institutes of Health — NIH) для подальшої оцінки ефективності тестів на антигени з використанням зразків пацієнтів із живим вірусом.

Про тести

На сьогодні FDA авторизовано 419 тестів та пристроїв для збору зразків відповідно до дозволів на використання в надзвичайних ситуаціях (emergency use authorizations – EUA). Серед них 290 молекулярних, 87 — на антитіла та інші маркери імунної відповіді та 42 — на антигени. Існує 67 дозволів на використання молекулярних тестів та 1 — тесту на антитіла, які можна використовувати зі зразками, зібраними в домашніх умовах. Існує одне EUA для молекулярного тесту за рецептом в домашніх умовах, 3 — для домашніх рецептурних антигенних тестів, 12 — для домашніх тестів на антиген без рецепта і 3 — безрецептурних молекулярних тестів вдома. FDA схвалило також 23 тести на антигени та 9 молекулярних для серійних програм скринінгу.

За матеріалами www.fda.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*