У 2022 р. кожен 4-й німець сплатить підвищений внесок за медичне страхування

04 Січня 2022 12:03 Поділитися

У 2022 р. кожен четвертий із 73 млн тих, хто використовує обов’язкове медичне страхування в Німеччині, заплатить більше, ніж минулого року. При цьому керівники об’єднань страхових компаній б’ють на сполох: якщо уряд не відреагує, існує ризик подальшого швидкого збільшення внесків у системі, що охоплює 90% населення.

19 із 97 фондів уже підвищили оплату

Про це 1 січня повідомило видання «Welt am Sonntag» на основі оцінки потреб Головної спілки державних лікарняних кас (GKV-Spitzenverband — GKV), виконаної наприкінці минулого року. Так, 19 із 97 обов’язкових медичних страховок з 1 січня передбачатимуть додаткові внески. Це стосується 9 із 11 місцевих лікарняних кас (Allgemeine Ortskrankenkassen — АОК). Тільки цими 9 застраховано майже 21 млн людей. Зниження додаткових внесків забезпечили лише набагато дрібніші корпоративні фонди (Betriebskrankenkassen — BKK) — їх також 9. Найдорожче загальнообов’язкове страхування коштує клієнтам загальнонаціонального «BKK24» зі ставкою 17,1%, найдешевше — «BMW BKK» з 14,9%.

Представники галузі побоюються, що наступного року може знадобитися значне підвищення страхових премій у всіх напрямках. «Якщо політики не приймуть активних контрзаходів, у 2023 р. відбудеться цунамі», — висловив стурбованість генеральний директор однієї з великих страхових компаній «DAK-Gesundheit» Андреас Сторм (Andreas Storm).

Додатковий внесок кожен фонд встановлює самостійно

Фінансові перспективи державного медичного страхування «затьмарилися», — заявила новий голова Федеральної асоціації AOK Карола Рейманн (Carola Reimann). Мільярдний бюджетний дефіцит можна ліквідувати лише за рахунок спеціальних державних субсидій та використання грошових резервів. Без коригування внесків також не обійшлося. «І у 2023 р. знову з’являться ознаки дефіциту GKV такого ж розміру», — зазначила К. Рейманн.

Страховий внесок у системі загальнообов’язкового медичного страхування складається із загальної ставки в розмірі 14,6% від валового доходу та додаткового внеску, який встановлює кожна медична страхова компанія. Обидві частини роботодавець та працівник виплачують навпіл. У разі збільшення додаткового внеску застрахований має особливе право розірвання договору.

За результатами оцінки потреб, витрати медичних страхових компаній у 2022 р. становитимуть близько 284 млрд євро, тоді як минулого року вони були на рівні 272 млрд євро. Зазвичай розмір бюджетних асигнувань на потреби страхових фондів становить 14,5 млрд євро. У листопаді Бундестаг прийняв ухвалу про федеральні субсидії на наступний рік, що передбачає додаткову федеральну субсидію в розмірі 14 млрд євро — це удвічі більше, ніж ймовірний дефіцит, встановлений згідно з оцінкою потреб.

При цьому середню ставку додаткових внесків на 2022 р. у липні 2021 р. встановлено на рівні 1,3% згідно із законом про розвиток охорони здоров’я (Gesundheitsversorgungsweiterentwicklungsgesetz — GVWG). Її величину розраховують як різницю між очікуваними річними витратами всіх медичних страхових компаній та запланованим річним доходом фонду. Додатковий внесок у розмірі середньої ставки стягується з тих груп людей, внески яких несуть треті сторони, наприклад, центр зайнятості. Це було відрегульовано, щоб полегшити роботу офісів, що сплачують внески, з адміністративного погляду, та забезпечити нейтральну конкуренцію.

Для груп людей, які сплачують внески, застосовується додатковий внесок зі ставкою, яку встановлює для своїх клієнтів окрема медична страхова компанія. Кожна з них регулює розмір додаткових внесків індивідуально у своєму статуті.

Пропоновані додаткові джерела коштів

В інтерв’ю «Neue Osnabrücker Zeitung» Доріс Пфайффер (Doris Pfeiffer), голова ради директорів GKV, окреслила кілька перспективних шляхів оздоровлення фінансової ситуації. По-перше, за її словами, федеральний уряд недодає GKV більш ніж 10 млрд євро за рахунок низьких ставок, що виплачуються від імені одержувачів допомоги з безробіття (Arbeitslosengeld). За словами Д. Пфайффер вкладники, що виплачують внески за умовами страхових компаній, не повинні і надалі субсидувати федеральний бюджет.

Ще одне джерело — зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) на ліки та медичні вироби. За оцінками, застраховані та роботодавці у 2022 р. поповнять федеральний бюджет на 9 млрд євро у 2022 р. Навіть знижена ставка податку зменшила б обсяг обов’язкового медичного страхування майже на 6 млрд євро. «Немає зрозумілої причини, через яку державні медичні страхові компанії повинні платити 19% ПДВ за товари першої необхідності, такі як лікарські засоби, тоді як знижена ставка ПДВ у розмірі 7% застосовується до зрізаних квітів, картин олією та домашніх голубів», — зазначила Д. Пфайффер, яку процитувало «Дойче Прес-Агентур».

За матеріалами www.welt.de; www.gkv-spitzenverband.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті