Дискримінаційна реклама за ознакою статі заборонена: 8 січня набув чинності новий закон

11 Січня 2022 3:43 Поділитися

8 січня набув чинності Закон України від 10.09.2021 р. № 1750-IX «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі».

Участь у розробці законопроєкту брали фахівці Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держпродспоживслужба).

Раніше голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька наголошувала на важливості прийняття нових норм, зокрема щодо захисту прав споживачів реклами, посилення відповідальності за порушення та уточнення визначень, яке має допомогти юристам у відстоюванні позицій у суді.

«Дискримінаційна реклама за ознакою статі закріплює гендерні стереотипи та негативно впливає на свідомість як дорослих споживачів реклами, так і неповнолітніх», — повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Законом передбачено, що в рекламі забороняється показувати будь-яку перевагу однієї статі над іншою, стереотипні ролі чоловіка й жінки, насильство за ознакою статі, тіло людини лише як сексуальний об’єкт.

Законом визначено такі поняття, як «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

Дискримінаційна реклама — це реклама, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.

Дискримінаційна реклама за ознакою статі містить твердження та/або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою та/або щодо стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижує гідність людини, демонструє насильство за ознакою статі; використовує зображення тіла людини (частини тіла) лише як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються продукту.

Відповідальність за дискримінаційну рекламу несе рекламодавець.

Крім цього, в рекламі про вакансії (прийом на роботу) забороняється:

  • пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі;
  • висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі).

У разі порушення цих вимог рекламодавець має сплатити до державного бюджету штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення.

Також змінами до законодавства передбачена відповідальність за неподання, несвоєчасне подання або подання:

  • завідомо недостовірної інформації про вартість розповсюдженої реклами та/або виготовлення реклами, та/або вартість розповсюдження реклами;
  • документів, усних та/або письмових пояснень, відео- та звукозаписів;
  • іншої інформації, необхідної Держпродспоживслужбі для здійснення повноважень щодо контролю.

На рекламодавців, виробників реклами та розповсюджувачів реклами накладається штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн).

У тримісячний строк з дня набрання чинності Законом України № 1750-IX Уряд має прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації, а також привести свої нормативно-правові акти у відповідність із ним.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті