Відзначаємо 95-річний ювілей Катерини Антонівни Орел

21 Січня 2022 10:04 Поділитися
Фармацевтична громадськість України з великою пошаною відзначає 95-річчя Катерини Антонівни Орел, яка протягом свого довгого фармацевтичного шляху вірою, правдою та щирою відданістю служила людям.

Зазначимо, що лише на таких відданих справі великих трудівниках-подвижниках трималася і тримається українська віт­чизняна фармація. Є всі підстави стверджувати, що дійсно Катерина Антонівна — подвижник фармації.

Серед багатьох заслуг Катерини Антонівни перед суспільством перш за все відзначаємо її відданість фармацевтичній справі, її життєву силу, яка допомагала подолати такий славний віковий рубіж та досягти довголіття й бути ще корисною рідним і близьким.

На нашу думку, цьому сприяли гени довголіття, які вона отримала від своїх батьків: Антона Григоровича Орла і мами Федори Петрівни Бугаєнко. Безумовно, цьому сприяв і доброзичливий характер Катерини Антонівни — завжди бути задоволеною, долати труднощі та незгоди, стараючись при цьому на «відмінно» виконувати свою роботу, любити людей і свою справу на різних посадах.

Фармацевтичний стаж Катерини Антонівни становить понад 60 років.

В юні роки життя Катерину Антонівну торкнувся голодомор. Вона згадує це як страшний сон. Люди помирали сім’ями, їх звозили та скидали в одну яму на сільському цвинтарі, а там дівчинка ще ручкою шевелить. У селі вимерла третина населення.

Пережила вона і страшне лихоліття Другої світової війни.

За нашими підрахунками, фармацевтичну допомогу Катерина Антонівна надала багатьом мільйонам громадян, що зверталися в аптеку, де вона виготовляла ліки за рецептами або відпускала готові.

Народилася Катерина Антонівна 4 серпня 1927 р. в с. Дашківка Київської обл., в сім’ї було велике господарство: дві корови, коні, птиця, домашній млин. Під час колективізації Антон Григорович Орел як учасник повстання на кораблі «Потьомкін» у 1905 р. та вірний ленінець добровільно здав худобу і майно в колгосп.

У 1937 р., щоб врятуватися від голоду, сім’я переїхала в Київ, 5 членів родини проживали в однокімнатній квартирі.

На початку війни у 1941 р. повернулися в рідне село Дашківка.

У 1947 р. Катерина Антонівна закінчила фармацевтичний технікум у місті Умань, де отримала фах фармацевта. Розпочала свою фармацевтичну діяльність в аптеці № 71 міста Васильків, що була єдиною в районі. Слід відмітити, що це були повоєнні голодні роки, проте працівникам щоденно видавали по 500 г хліба, і так вдавалося виживати.

У 1952 р. була призначена завідуючою аптеки № 241 с. Западинка Васильківського району, де працювала 7 років.

У роки фармацевтичної діяльності потрібно було виготовляти велику кількість мікстур, різних лікарських розчинів, у тому числі і стерильних для ін’єкцій, прості і складні лікарські форми за рецептами лікарів.

У кожному аптечному колективі Катерина Антонівна знаходила порозуміння та підтримку колег, а за свою відданість роботі ще й велику подяку і шану від людей.

Слід відмітити, що не тільки сумлінно з віддачею працювала, але й творчо ставилася до своєї роботи.

Вона особисто запропонувала завчасно заготовляти лікарські форми, внутрішньоаптечні заготовки: розчини, порошки, мазі та ін. Це було важливо, бо готові ліки заводського виробництва були відсутні, і працівникам аптек за зміну доводилося виготовляти по 500–700 порошків.

За її ініціативою попередньо здійснювалися заготовки лікарських прописів, і це дозволяло підвищувати продуктивність праці та в стислі строки забезпечувати хворих.

Вона запропонувала понад 20 лікарських косметичних засобів для лікування і профілактики шкіри, що в ті часи мало дуже велике значення, адже заводські косметичні лікарські засоби були відсутні.

Про її любов до фармації свідчить те, що діти — Ігор і Світлана — стали провізорами, авторитетними фармацевтичними фахівцями.

До речі, внучки Катерина і Тетяна також стали провізорами. Онуки Антон і Олексій отримали технічну освіту.

Усім своїм життям Катерина Антонівна стверджувала моральність, справедливість, була прикладом ставлення до справи всього її життя — фармації!

Вважаємо за необхідне наголосити на вмінні Катерини Антонівни створювати в родині ауру доброзичливості, любові та сімейного щастя.

Вона завжди підтримувала своїх дітей та онуків, була прикладом відповідального ставлення до дорученої справи.

У 2007 р., коли Катерині Антонівні виповнилося 80 років, вона пішла на заслужений відпочинок.

Бажаємо Вам, шановна Катерино Антонівно, доброго здоров’я і ще на довгі і благії літа.

Колеги, друзі та родичі

P.S. Редакція «Щотижневика АПТЕКА» приєднується до привітань на адресу Катерини Антонівни Орел та бажає величезної життєвої енергії, творчої наснаги та благополуччя в родині, а найголовніше — здоров’я!

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті