Захворюваність в Україні під час «oмікрон-хвилі» може сягнути 45 тис. випадків за добу — середній сценарій KSE

28 Січня 2022 2:51 Поділитися
За останній тиждень кількість виявлених випадків в Україні збільшилася у 2 рази. Такого зростання не було в країні за всю історію пандемії.

Про це 25 січня 2022 р. повідомив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (Kyiv School of Economics — KSE), на щотижневому онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Незважаючи на такі високі темпи, в рейтингу захворюваності серед великих країн Європи (з населенням більше 10 млн осіб) Україна займає 14-те місце (з 15 можливих).

Однак чого чекати далі? Ю. Ганиченко навів 2 дослідження, які є основою середнього сценарію KSE та дозволяють припустити, якими будуть навантаження на систему охорони здоров’я України і смертність.

Перш за все, це Дослідження Імперського коледжу Лондона (Imperial College London). Його результати свідчать про те, що перебіг хвороби у разі зараження варіантом «омікрон» є більш «легким» у порівнянні з «дельтою». Зокрема, ризик госпіталізації у разі «омікрону» є приблизно на третину або дві третини (тобто втричі) нижчим порівняно з «дельтою». Розбіг залежить від типу звернення людей. Так, ризик звернення в лікарню є на третину нижчим, але ризик госпіталізації в реанімацію нижчий втричі, ніж у разі зараження «дельтою».

Ще одне дослідження французьких науковців показує, що в «омікрону» може бути удвічі більшим потенціал збільшення кількості випадків захворювання.

«За середнім сценарієм KSE, ми очікуємо вдвічі більший пік за кількістю виявлених випадків під час поточної «омікронхвилі» в Україні, ніж при «дельтахвилі». Це означає, що в середньому за добу ми можемо мати до 45 тис. випадків, за окрему добу — до 55 тис. випадків.

Історичним максимумом рівня захворюваності при «дельтахвилі» в Україні було близько 23 тис. випадків у середньому за добу та близько 27 тис. максимально за добу», — заявив керівник Ю. Ганиченко.

Прогнози стосовно рівня смертності від штаму «омікрон»

За даними Імперського коледжу, ризик смертності внаслідок зараження «омікроном» є втричі нижчим, порівняно з «дельтою». Враховуючи те, що «омікрон» може бути вдвічі більш поширюваним, пікове значення смертності можна очікувати на третину меншим, ніж за «дельта-хвилі».

За середнім сценарієм KSE, у середньому за добу в Україні може бути зафіксовано до 450 померлих. Пікова добова кількість померлих, за оцінками KSE, буде на третину меншою порівняно з попередньою хвилею — до 600 померлих за добу.

Причинами таких висновків є легший перебіг хвороби у разі нового штаму вірусу, а також збільшення частки вакцинованого населення в країні. Уже близько половини дорослого населення в Україні вакциновано принаймні однією дозою, що зменшуватиме навантаження на систему охорони здоров’я.

Римма Москаленко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті