Система охорони здоров’я готова до нової хвилі COVID-19 — Віктор Ляшко

31 Січня 2022 10:25 Поділитися

28 січня у Верховній раді України відбулася «година запитань до Уряду», під час якої Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, зазначив, що 2 тиж тому в Україні розпочалася нова хвиля захворюваності на коронавірусну інфекцію. Кількість виявлених нових випадків подвоюється щотижня. Також зростає частка лабораторно підтверджених позитивних результатів серед усіх протестованих. Однак попри двократне зростання кількості випадків інфікування за останній тиждень, число госпіталізованих збільшилося лише на третину.

За оцінками Міністерства охорони здоров’я, в найближчі тижні Україна вийде на пікові показники захворюваності. Кількість випадків інфікування очікується на рівні 40–60 тис. осіб на добу.

«Ці пікові показники вищі, аніж ті, які були при останній хвилі захворюваності. Але завдяки вакцинації наразі показник летальності на третину нижчий, аніж під час минулої хвилі», — зауважив В. Ляшко. Він також зазначив, що вперше від часу появи Програми медичних гарантій (ПМГ) вона стартує з 1 січня.

За словами міністра, новий пакет у ПМГ «Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та інших надзвичайних ситуаціях» дозволить на постійній основі забезпечувати стабільність роботи ключових закладів інфекційного профілю незалежно від фази розвитку хвороби. На цей напрямок у ПМГ передбачено майже 2,5 млрд грн. Ще майже 17 млрд грн закладено для лікарень, які госпіталізуватимуть пацієнтів у період пікових навантажень на систему охорони здоров’я.

Цей пакет враховує витрати на заробітну плату, забезпечення необхідними ліками та медичними виробами, які потрібні для лікування пацієнтів із COVID-19. Також В. Ляшко нагадав, що цього року в Державному бюджеті встановлено базовий рівень заробітної плати для медичної сестри — 13 500 грн, для лікаря — 20 000 грн. «Окремим фінансовим стимулом є оплата за вакцинацію. Додаткові 2,2 млрд грн на оплату роботи бригад і працівників, які здійснюють щеплення, в тому числі і за бустерні дози», — наголосив він.

Для лікування пацієнтів із COVID-19 в стаціонарних умовах у лікарні, зокрема, вже поставлено понад 66 тис. флаконів ремдесивіру та більше 7 тис. флаконів тоцилізумабу — новітніх препаратів, які були закуплені централізовано.

Оксана Миронюк

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті