Штам «омікрон» стане домінуючим в Україні — Ігор Кузін

03 Лютого 2022 9:38 Поділитися

2 лютого відбувся брифінг заступника міністра охорони здоров’я — головного державного санітарного лікаря Ігора Кузіна, на якому він повідомив, що нова хвиля COVID-19 набирає обертів. Так, за минулу добу зареєстровано понад 35 тис. нових випадків COVID-19.

У зв’язку з цим «червоний» рівень епідемічної небезпеки можуть запровадити в низці областей: Волинській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Одеській та Сумській. Водночас наразі рівень госпіталізації є нижчим порівняно з показниками попередньої хвилі COVID-19.

Однак поки невідомо, чи залишиться таким цей показник протягом усієї нової хвилі, адже пік захворюваності, за прогнозами МОЗ, припаде на середину лютого. Незабаром штам «омікрон» стане домінуючим  в Україні. Згідно зі світовими тенденціями для цього потрібно до 8 тиж поширення штаму «омікрон».

Тому посадовець наголосив на тому, що захист від тяжкого перебігу та зниження ризику інфікування забезпечує лише вакцинація, і вакцини від COVID-19, які наразі використовуються в Україні, пройшли всі етапи клінічних випробувань. Відповідно, є безпечними та ефективними.

«Усі вакцини, дозволені в Україні, пройшли всі три етапи клінічних досліджень, які складаються, зазвичай, із трьох фаз. Перша — введення вакцини невеликому числу добровольців, щоб оцінити її безпеку. Друга фаза полягає у введенні вакцини сотням добровольців. Це потрібно для подальшої оцінки її безпеки та здатності генерувати імунну реакцію. І остання фаза — це введення вакцини тисячам добровольців, яких порівнюють з такою ж групою людей, які не отримали вакцину, щоб визначити ефективність препарату і безпеку для більшої групи людей», — пояснив І. Кузін.

Йдеться про вакцини CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfіzer, виробництва Moderna та AstraZeneca. Таким чином, немає підстав для жодних сумнівів щодо безпеки вакцинації.

Він додав, що наразі на стаціонарному лікуванні перебувають 2,5 тис. дітей, як із підтвердженим статусом інфікування COVID-19, так і з підозрою на таке інфікування. Зайнято близько 50% ліжко-місць, призначених для лікування дітей із цим захворюванням. У зв’язку з цим І. Кузін нагадав, що в Україні можна вакцинувати від COVID-19 дітей віком від 12 років. Для цього використовується вакцина Comirnaty/Pfіzer. За даними Центру контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention), ця вакцина на 93% ефективна проти госпіталізацій підлітків віком 12–18 років.

Ознайомитися з висновками та протоколами клінічних випробувань цих чотирьох вакцин можна на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я за посиланням: www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 03.02.2022 10:56
Интересно КАК они отличают один штамм от другого? Нет же таких тестов, что определяли штамм Коивда, как в гриппе. Не думаю, что каждый случай отправляют на секвенирование генома...

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті