Україна розпочала вихід з піку захворюваності на COVID-19, але ризик відновлення залишається високим

21 Лютого 2022 10:39 Поділитися
15 лютого 2022 р. відбувся щотижневий онлайн-брифінг «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19», організований Центром економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (Kyiv School of Economics — KSE). Спікерами під час заходу виступили Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE, та Катерина Кузьмінова, аналітик цього центру.

Ситуація у світі

Ситуація у світі стабілізується вже другий тиждень. За останній тиждень вперше у рамках поточної хвилі кількість виявлених випадків захворюваності почала зменшуватися і в Європі. Зокрема, рівень захворюваності знизився на 10%.

Однак три з 15 великих країн Європи (з населенням більше 10 млн осіб) і досі не демонструють тенденції на спад — це, зокрема, Нідерланди, Велика Британія та Греція. Нідерланди продовжують демонструвати стрімке зростання, зокрема, 3 з 4 протестованих у країні випадків є позитивними. А коефіцієнт виявлення випадків сягає 75% при рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я 5%. У Німеччині та Іспанії позитивні випадки фіксують у кожного другого протестованого. Окремі європейські країни послаблюють або скасовують обмеження. До них належать і Нідерланди.

Україна на фоні світових тенденцій

Вперше за останній місяць Україна показує від’ємний тренд захворюваності.

«Поки що зниження коефіцієнта виявлених випадків за останній тиждень в Україні є невеликим — 3%, а захворюваність зафіксувалася на найвищих позначках. Так, ми дійсно бачимо початок виходу України з піку, як і прогнозувала KSE. Водночас ризик відновлення зростання є дуже високим», — зазначив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Юрій Ганиченко.

В Україні кількість виявлених випадків та госпіталізованих почала зменшуватися. За середнім сценарієм KSE, зараз в країні починається вихід із пікових значень, але тижневе сповільнення може бути тимчасовим або статистичним коливанням.

Навантаження на медичну систему України

Показники виписки продовжують рухатися високими темпами, а госпіталізації — знижуватися. Розрив між госпіталізаціями та виписками скоротився з 33% до 1%. У зв’язку з цим експерти KSE Institute очікують найближчими тижнями початку розвантаження медичної системи.

Як розповіла аналітик Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова, зайнятість «ковідних» ліжок з киснем після активного зростання за останній тиждень стабілізувалася на рівні 41%. Водночас кожен четвертий пацієнт на ліжку з киснем не потребує кисневої терапії.

Ситуація у регіонах України

Антилідерами з госпіталізації є Хмельницька, Житомирська та Миколаївська області. Найнижчий рівень госпіталізацій виявлено у Закарпатській, Черкаській та Кіровоградській областях.

«Області Центральної України, що мають найбільшу частку вакцинованого населення, демонструють найнижчий рівень госпіталізацій, що може свідчити про ефективність вакцинації у боротьбі з тяжким перебігом захворювання»,наголосила експерт.

Загалом більше половини областей України вже демонструють тренд на спад щодо госпіталізацій, окрім Одеської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Показник середньодобової смертності підвищився на 31% і становить 223 особи в середньому за добу. За словами Ю. Ганиченка, цей показник є відкладеним, а тому продовжить зростання у найближчі тижні.

Тенденції з вакцинації

Разом з тим рівень вакцинації в країні зафіксувався на рівні 60–70 тис. щеплень в середньому за добу. Частка бустерних доз стабілізувалася і становить понад чверть у загальних вакцинаціях.

Як повідомила К. Кузьмінова, бустерну дозу отримали майже 2% українців. Натомість Закарпаття лишається єдиною областю, де досі не вакциновано 40% дорослого населення.

KSE рекомендує вакцинуватися від COVID-19 вже зараз. Усі наявні в Україні вакцини від COVID-19 схвалені ВООЗ для екстреного використання, є безпечними та ефективними.

Римма Москаленко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті