Дозвіл на використання медичного канабісу: розроблено зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

22 Лютого 2022 5:07 Поділитися

18 лютого на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі — Перелік), затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770, та п. 8 Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 13.05.2013 р. № 333.

Як зазначається в супровідній документації до проєкту, його розроблено з метою створення правових механізмів:

  •  використання в медичній практиці лікарських засобів, які містять канабіноїди, забезпечивши їх застосування лише за медичним призначенням (залежно від ступеня небезпеки для здоров’я, яку вони можуть становити у разі зловживання ними);
  •  застосування заходів контролю за їх обігом;
  •  урегулювання питання щодо виписування рецептів на препарати, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку, та реєстрація відпуску таких ліків в електронній формі через електронну систему охорони здоров’я, порядку реєстрації, ведення обліку і зберігання, а також правил оформлення електронних рецептів.

Наголошується, що відповідно до міжнародного та європейського досвіду в галузі медичної практики застосування канабіноїдів є доцільним для надання допомоги особам, що потребують знеболення, пацієнтам із хворобою Альцгеймера, а також в особливих випадках дітям, є способом вирішення.

Використання лікарських засобів на основі канабіноїдів врегульовано в Канаді, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Словаччині, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії, Малайзії, Таїланді, Кореї, Польщі.

Проте на сьогодні в Україні заборонено обіг, зокрема, застосування в медичних цілях, лікарських засобів, які містять канабіноїди, окрім дронабінолу, набілону (синтетичний канабіноїд, що імітує дію тетрагідроканабінолу — ТГК), набіксімолсу (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу), які внесено до Таблиці ІІ Списку № 2 Переліку, та канабідіолу, який не має психоактивного ефекту, а тому не є підконтрольною речовиною.

Тому проєктом пропонується внести зміни до Переліку, зокрема в частині включення до Таблиці ІІ Списку № 2 низки фармацевтичних канабіноїдів для медичного застосування. Це забезпечить можливість реєстрації лікарських засобів, які містять канабіноїди, в Україні і дозволить використовувати їх у медичних та наукових цілях, що, у свою чергу, дозволить пацієнтам отримувати доступ до ефективного лікування.

Також проєктом уточнюється, що відсоток ТГК, його ізомерів та їх стереохімічних варіантів у речовині канабідіолу встановлюється на рівні не більше 0,2%. Окрім того, вказується, що виписування рецептів на препарати, що містять наркотичні, психотропні речовини, включених до таб­лиць II і III Переліку, та реєстрація, відпуск таких засобів здійснюються винятково в електронній формі через електронну систему охорони здоров’я.

У разі прийняття документа він набуде чинності 1 липня 2022 р.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті