Орендодавці розривають договори і примушують аптеки негайно звільнити приміщення — ГС «АПАУ»

20 Березня 2022 4:03 Поділитися

Членами Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України» (далі — ГС «АПАУ») зафіксовані випадки, коли орендодавці в односторонньому випадку розривають договори оренди і примушують аптечні заклади негайно звільнити приміщення. Така ситуація фактично унеможливлює відновлення роботи таких аптек, враховуючи, що їх нормальне функціонування і так ускладнене.

У зв’язку з цим з метою безперебійної роботи аптечних мереж та задля забезпечення доступності лікарськими засобами населення ГС «АПАУ» звернулася до першого заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Комаріди з рядом пропозицій. ГС «АПАУ» просить підтримати надані пропозиції та ініціювати на період воєнного стану внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

Вих. № 21 від 19 березня 2022 року

Щодо забезпечення безперебійної роботи

аптечних закладів в період воєнного стану

Першому заступнику міністра

охорони здоров’я України

Комаріді О.О.

Шановний Олександре Олеговичу!

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України» висловлює Вам свою повагу та звертається з наступним проханням.

В умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022, завдання аптечних мереж – обов’язково безперебійно забезпечувати лікарськими засобами і медичними виробами населення та платити довоєнну заробітну плату фармацевтичним працівникам.

На фоні війни українці вимушені переміщатися у більш безпечні регіони. У зв’язку з цим на фармацевтичному ринку виник кадровий дефіцит. Незважаючи на це, аптечні заклади власними силами намагаються налагодити нормальну діяльність, шукають і залучають нових працівників. На територіях України, де ведуться активні бойові дії, фармацевтичні працівники на свій страх і ризик вимушені працювати у бронежилетах, не отримуючи додаткових виплат за роботу у надскладних умовах.

Розуміючи соціальну відповідальність, аптечні заклади починають відкриватися у гарячих точках і одночасно власними силами налагоджувати порушену внаслідок війни логістику.

Усі процеси, пов’язані із відновленням роботи аптек, потребують людських та фінансових ресурсів.

Проте, на жаль, членами ГС «АПАУ», вже зафіксовані наявні випадки, коли орендодавці в односторонньому випадку розривають договори оренди і примушують аптечні заклади негайно звільнити приміщення.

Така ситуація фактично унеможливлює відновлення роботи таких аптек, враховуючи, що їх нормальне функціонування і так ускладнене.

У зв’язку з вищевикладеним з метою безперебійної роботи аптечних мереж та задля забезпечення доступності лікарськими засобами населення, пропонуємо:

1. Не нараховувати орендну плату за приміщення, де розташована аптека, та не стягувати з неї плату за комунально-експлуатаційні послуги на територіях України, де ведуться активні бойові дії.

2. Встановити, що спроби власників приміщень примусово закрити аптеку (наприклад шляхом примусового звільнення орендованого приміщення) або примусово відключити її від електропостачання розцінюватиметься як мародерство та визначити підставою для націоналізації майна.

3. Встановити, що у регіонах України, де відносно безпечно, оренда повинна оплачуватися лише за фактом відпрацьованого місяця та у розмірі не вище ніж 50% від встановленої довоєнної ставки оренди.

4. Встановити обов’язкове виконання вимог Постанови КМУ від 03.2022 р. № 206, якою передбачено: заборону припиняти або зупиняти надання комунально-експлуатаційних послуг у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі; комунально-експлуатаційні послуги можуть бути оплачені із запізненням без нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних за несвоєчасне здійснення платежів за комунально- експлуатаційні послуги.

5. Для безперебійної роботи встановити заборону на всій території України на відключення від електро-, водопостачання об’єктів, де розміщена критична інфраструктура, зокрема, аптечні заклади.

Просимо Вас підтримати дані пропозиції та ініціювати на період воєнного стану внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

За результатами розгляду нашого звернення просимо повідомити на електронну пошту:

[email protected].

З повагою директор                                                         В. Руденко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*