Держпродспоживслужба здійснює моніторинг цін на товари соціального значення

25 Березня 2022 4:53 Поділитися

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба) нагадує, що на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», з метою забезпечення безперебійної роботи підприємств Урядом було прийнято низку законодавчих актів.

Так, постановою КМУ від 13.03.2022 р. № 303 припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Також пом’якшено низку вимог до операторів ринку, які ввозять продукцію в Україну.

«Послаблення вимог до імпортерів дозволить швидше постачати українцям продукти, яких вони найбільше потребують. Наразі розглядається можливість призупинення здійснення суб’єктами господарювання декларування зміни роздрібних цін на лікарські засоби, включених постановою КМУ № 341 до переліку товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Забезпечення населення соціально значущими товарами є пріоритетним завданням для виконавчих органів влади», — наголошується в повідомленні.

Окрім того, Держпродспоживслужба зазначає, що задля стримання цін на соціально значущу продукцію, гарантуючи її доступність для населення та за наявності загрози, що чинить значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави під час воєнного стану, здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю) на підставі рішення центрального органу виконавчої влади у відповідній сфері.

Відтак щоб запобігти неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, постановою КМУ від 06.03.2022 р. № 223 визначено, що контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін забезпечують обласні військові адміністрації разом з Національною поліцією, Держпродспоживслужбою, Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Держпродспоживслужба зауважує, що з метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари запроваджено моніторинг цін на соціально значущі товари. Дані для моніторингу надаються на основі наявних цін в закладах роздрібної торгівлі з різних областей та районів.

За матеріалами dpss.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті